De blåser liv i medeltiden i Sjundeå

Planerar. Heidi Krüger, Mia Nyberg, Aune Wachecki och Hanna Savilahti planerar Sjundeås första medeltida marknad. – Man behöver något lite annorlunda att fundera på utöver vardagen, säger Wachecki. Bild: Mira Strandberg

Sjundeå får en egen medeltida marknad. Målet är att den ska bli en flerårig tradition, därför har de aktiva skapat en förening som ska stå som arrangör.

Frisiska hästar, fäktning, riddare och bågskytte – allt medeltida har länge varit en passion för Hanna Savilahti. Medeltiden har varit en kär hobby och de medeltida marknaderna i Åbo, Tavastehus, Raseborg och Lojo har blivit välbekanta för henne.

– Medeltiden har varit i mitt blod i många år, det känns som om jag har levt då, fast jag inte tror på själavandring. Jag rider och älskar de svarta frisiska hästarna, riddarnas hästar, säger hon.

När hon fyllde femtio ordnade hon ett medeltida kalas på sin egen gård, med medeltida meny, klädsel och programpunkter. Festen, som blev en fullträff, gav mersmak, och Savilahti började drömma om att ordna något liknande för allmänheten i Sjundeå.

Roligt att glädja folk

Sagt och gjort. Efter att idén hade grott började hon småningom utveckla den och prata med några utvalda. Mia Nyberg var genast med på noterna.

– Vi har ju medeltida slott här i byn, det finns inte överallt, säger hon, som själv bor på en gård med anor från 1500-talet.

Följande som tände på idén var Heidi Krüger, som varit med och ordnat hästmarknader vid Sjundby gård i tre år. På Sjundeådagen i fjol var hon också en av krafterna bakom ett hästjippo vid Svidja slott.

– Jag har länge önskat att det skulle ordnas marknader här i Sjundeå. De är viktiga för kommunen, de för folk samman. Jag insåg att om inte jag ordnar så gör ingen annan det heller. Och så är det trevligt att göra folk glada, säger hon.

Premiär i augusti

För arrangemangen beslutade trion, kompletterade med Aune Wachecki, att grunda en förening. I januari såg föreningen Sjundeå medeltida marknad dagens ljus, med Savilahti som ordförande, Lindell som vice ordförande, Krüger som sekreterare och Wachecki som kassör. Föreningen ordnar sin första marknad den 11 augusti.

– Vi hoppas på många olika slags hantverkare, matvaror och program. Vi kommer att ha helstekt gris, en trubadur, medeltida musik, djur och förhoppningsvis riddaruppvisningar, säger Savilahti.

Till kriterierna för försäljarna hör att de produkter de tillverkar görs av medeltida material och med medeltida metoder. Inga plastförpackningar godkänns, även förpackningsmaterialen ska vara naturenliga och i medeltida anda. Försäljarnas klädsel och försäljningsstånden ska också vara tidsenliga.

Målet är att växa

Församlingen kommer att närvara som medeltida nunnor eller präster, och arrangörerna hoppas att också kommunens representanter finns på plats. Målet är inställt på ett femtiotal försäljare. Anmälningstiden till jippot pågår till slutet av juni.

– Marknaden är nu en dag men målet är att den i framtiden ska bli tvådagars, säger Savilahti.

Nu ordnas marknaden på Svidja men i framtiden kan även platsen variera. Därför är också föreningens namn valt så att det inte binder evenemanget till en viss plats.

Mera information om marknaden finns på föreningens FB-sida. Frågor om medlemskap i föreningen kan riktas till styrelsen på adressen siuntionkeskiaikaisetmarkkinat@gmail.com.