Svensk politik kan gynna Koverhar

I onsdags beslöt politikerna på Gotland att inte hyra ut en hamn för lastningen av gasrör till projektet Nord Stream 2. Det kan gynna Hangö hamn.

Ännu flera? Då Nord Stream 1 byggdes för fem år sedan fylldes Hangö hamn till bredden. Nu ska gasrören förvaras i och skeppas ut från Koverhar, men kan också bli mycket flera än förra gången.
16.12.2016 10:14 UPPDATERAD 16.12.2016 15:54
Svängarna kring det nya planerade gasledningsprojektet mellan Ryssland och Tyskland har varit många. Europa har inte sett med blida ögon på Rysslands nya satsning på att föra rysk gas till Europa, och de senaste månaderna har även svenska staten mobiliserat sig.
Sverige har visat upp en oro för projektets försvarspolitiska risker. Som en följda av det har kommunalpolitikerna på Gotland nu beslutat att inte hyra ut hamnen i Slite som förvaringsplats för gasrören under projektets gång. Det lär öka behovet av lagring i Hangö i stället.

Hangö har redan avtal

I nuläget verkar Hangö hamn och hamnen i Karlshamn i Sverige vara de enda alternativen för de rör som annars skulle ha lastats i Slite. Men även avtalet med Karlshamn är osäkert då politikerna vill att hamnbolaget väntar med att skriva under.
Då finns bara Hangö, Kotka och hamnen Mukran i Tyskland kvar i projektet. Hangö hamn har redan ett avtal med schweiziska Nord Stream och det nederländska betong- och ytbehandlingsföretaget Wasco Coating Europe.
När Nordstream 1 byggdes 2010-2012 hanterades 34 000 rörelement i Hangö hamn. Nu planerar man att använda hamnen i Koverhar de tre år projektet förväntas räcka.
Mängderna är ännu oklara men Nord Stream utgår från att kapaciteten i Hangö och Kotka räcker till även om de två svenska hamnarna drar sig ur.
Svenska Yle var först ute med nyheten.