Kolumn: Det blir jul och ljusare även i år

Får vi vara glada och fira, unna oss saker då det är krig i världen? Ja, det får vi. Inget blir bättre av att vi deppar ihop. Tänk i stället positiva tankar och gör goda gärningar.

Julen är snart här och vi får göra en fin högtid.
Johanna Lemströmjohanna.lemstrom@vastranyland.fi
11.12.2022 14:22 UPPDATERAD 11.12.2022 15:55
Mörka november har bytts ut till december. Fortfarande med ett rätt kompakt mörker, jag tycker faktiskt inte snön hjälper till värst mycket för att göra tillvaron ljusare. Snarare är snön och kylan ytterligare utmattande – snön ska skuffas bort och ved ska bäras in för att hålla hemmet varmt. Men det är förstås ändå småsaker då man jämför med ukrainare som är kvar i sitt hemland. 
Utöver snö och kyla har de fortfarande ett krig som rasar i sitt land. Precis som många här hos oss längtar ukrainarna förmodligen också efter julen, men jag kan tro att de längtar ännu mer efter fred. Efter att få leva i lugn och ro, efter att få börja bygga upp sitt land igen. 
För att själv få ens litet sinnesro och kunna berättiga mitt julfirande, kanske för att kompensera för alla julklappar och all julmat som jag kommer spendera ett alltför stort antal euron på, har jag beslutat välja någon kanal att stötta ukrainare via. 

ANDRA LÄSER