Insändare: Allt väl med välfärdsområdet?

25.01.2023 19:06
Vår dörrklocka ringde på söndagskvällen klockan 19.45 och bakom dörren stod en ung dam med vit käpp. Hon frågade efter sjukhuset, eller om vi kunde ringa efter en taxi för hon skulle hinna till Ekenäs sjukhus före klockan 20.00.
Hon hade rest med  buss från Esbo, men som synskadad såg hon inte resecentret som var mörklagt och chauffören glömde var hon skulle stiga av. Hon fick kliva av först i Österby. Hon hade tur då hon såg ett belyst hus, vårt hus, och vågade ringa på dörrklockan. Hon kunde ha vänt mot Pojoviksbron och gått säkert vilse i snöyran. Det gick inte att få en taxi (söndagskväll!) så jag fick köra den halvblinda damen till Raseborgs sjukhus, som hade ytterdörren stängd. Ytterdörren hade två limmade informativa texter om öppettider m.m. men då hon var synskadad med vit käpp, blev det svårt att hitta en ingång för henne.
Det uppstod för mej flere frågor: Var det nya välfärdsområdet i Esbo som skickade ensam den synskadade med buss från Esbo till Raseborgs sjukhus? Hennes synskada gör att hon inte har mobiltelefon. Varför kom hon inte med FPA-taxi, som hon hade rätt till? Visste remissgivaren att det är omöjligt att få en taxi i Ekenäs på söndagskvällen? Hur var det tänkt att hon vandrar från resecentret till sjukhuset med käppen i ena handen och resväskan i den andra, då snöfallet gjort staden helt öde?
Hon väntade att ”Resecentrum” skulle ha varit upplyst med lampor, eller med väntande taxiköer. Hur blev det så, att hon steg av först i Österby, därifrån hon inte kunde hitta till sjukhuset? Blev det övergivelse av en synskadad person?
Sjuhusets huvudingång var stängd då vi nådde sjukhuset. Hur kan en synskadad hitta in till sjukhuset klockan 20.00 på söndagskvällen? Jouren hade dock belysningen på. Vem eller vilka personer hade ansvaret inom vårt välfärdsområde, då det blev som det ser ut att ha blivit? Hon frös inte mer och med livet i behåll hittades sjukhuset.
Vem har ansvaret för att taxitrafiken påminner mer om sockennivån än att det är frågan om Raseborgs stad. Staden behöver flere taxibilar för motsvarande situationer. Varför fanns det inte taxiköer vid resecentret då bussen anlände. Vem tar ansvar för att taxibilar kunde betjäna sjuka och äldre, även kvällstid?
Timo Puumalainen, Österby

ANDRA LÄSER