Programmet består av författarsamtal, intervjuer, utställningar, seminarier, film, musik och program för barnen. Bokkalaset vill inspirera och uppmuntra till läsning av finlandssvensk och nordisk litteratur. Hela programmet offentliggörs i början av hösten 2022. Bokkalaset ordnas den 9-14 november.
Listan på författare och artister, som hittills bekräftat sitt deltagande är följande: Johan Bargum, Karin Collins, Henrik Ekberg, Kjell Ekholm, Rosanna Fellman, Catharina Ingelman-Sundberg (SWE), Erik Jonsson (SWE), Kerstin Karlberg, Julia Korkman, Sture Lindholm, Ann-Marie Lindqvist, Ulla-Lena Lundberg, Annika Luther, Susanne Ringell, Sanna Tahvanainen, Maria Turtschaninoff, Karin Wahlberg (SWE), Kjell och Mårten Westö och Tobias Zilliacus.
— Vi har också i år bjudit in författare från Norge, Danmark och Island, och hoppas att få träffa flera nordiska författare i höst, säger kulturchef Lotta Lerviks på Raseborgs stad.
En del av programmet kommer att strömmas inför publik i samarbete med Yle Västnyland, men i övrigt ordnas program runt om i Ekenäs på bland annat Kulturhuset Karelia och Ekenäs bibliotek. En nyhet för i år är Larry Silván-aftonen fredagen den 11 november på Karelia som presenterar den tidlösa Ekenäspoeten.
Västnyländska kultursamfundet ordnar program för barn och vuxna inom ramen för Bokkalaset i det splitternya kulturhuset Fokus i Karis torsdagen den 10 november.
Nytt program för sjätteklassarna
Barnens och de ungas Bokkalas firar i år 10-årsjubileum. Program kring temat Förväntan ordnas för barn och unga i Raseborgs alla svenskspråkiga skolor och daghem. Förskolorna besöks av bokbussen där de kan ta del av dockteatern Jättebjörnen Leonards äventyr, som baserar sig på Michael Wianders (SWE) nya barnbok. Pjäsen görs av Maria och Lucas Sundell.
Lågstadierna besöks av författarna Tanja Is, Annika Sandelin, Karin Filen, Lin Hallberg och Michael Wiander medan högstadierna får besök av Christoffer Relander och Maria Turtschaninoff.
Skrivtävlingstraditionen fortsätter i årskurs 6 kring poesi med Henrika Andersson och i årskurs 8 kring noveller med Karin Erlandsson. Kaj Korkea-aho besöker gymnasierna kring boken Röda rummet.
Nytt för i år är att årskurs 6 får ta del av ett koncept som tagits fram genom projektet Kulturbrickan, där speciell fokus läggs på inlärning som sker i kultur- och naturmiljöer. Principen är ”hela staden och landsbygden används som inlärningsmiljö”. I konceptet kombineras kulturarvsbesök med ungdomslitteratur genom en dramaguidning på Raseborgs slottsruin. Guidningen baserar sig på Ilkka Auers fantasyberättelse Domowik (2018) som är förlagd i Snappertuna och speciellt miljön kring Raseborgs slott.
Lördagen den 12 november ordnas familjeprogram på Ekenäs bibliotek med non-stop sagoläsning och pyssel.
Bokkalaset har ett flertal samarbetspartner, som deltar med eget program: Bio Forum, Edith Södergransällskapet, Ekenäs bibliotek, Ekenäsnejdens svenska församling, Emmaus Westervik, Ekenäs Museivänner, Fix-TV, Kulturhuset Karelia, Nylands Litteraturförening, Pro Artibus, Schjerfbecksällskapet, Slowcity Podcast, Svenska Folkskolans Vänner och Villa Skeppet.
- Festivaler
- Författare
- Bibliotek
- Skolor
- Litteratur
- Raseborg
- Kulturhuset
- Finlandssvenskar
- Sverige
- Ekenäs
- Ulla-Lena Lundberg
- Sture Lindholm
- Sanna Tahvanainen
- Museer och bibliotek
- Mårten Westö
- Annika Luther
- Annika Sandelin
- Susanne Ringell
- Tobias Zilliacus
- Rosanna Fellman
- Erik Jonsson i Nåberga
- Catharina Ingelman-Sundberg
- Julia Korkman
- Henrika Andersson
- Yle Västnyland
- Pro Artibus
- Karin Collin
- Michael Wiander
- Johan Bargum
- Karin Wahlberg
- Maria Turtschaninoff
- Kaj Korkea-aho
- Norge
- Lin Hallberg
- Karin Erlandsson
- Henrik Ekberg
- Danmark
- Ilkka Auer
- Island
- Snappertuna
- Karis
- Nyland
- Raseborgs slott
ANDRA LÄSER




