Teknisk oro en vecka före studentskrivningarna – "Onödig stress för studerande"

En vecka före vårens studentskrivningar meddelade Studentexamensnämnden att det förekommer tekniska problem med deras usb-minnen. "Det här medför onödig stress för dem som tar studenten", säger en förälder som SPT har talat med.

Studentexamensnämnden har upptäckt att några datorer har problem med deras usb-minne.
På tisdag inleds vårens studentskrivningar. I år är det första gången som alla ämnen skrivs på dator. Digitaliseringen har skett stegvis och inleddes hösten 2016.
De studerande gör studentexamensprovet med sin privata dator som kopplas upp till studentexamensnätverket. Datorn startas med ett usb-minne. På fredagen meddelade Studentexamensnämnden att några datorer kanske inte kan startas med minnespinnen.
– Stressen som det här medför är orimlig för de studerande som ska skriva ett prov som har stor betydelse för deras framtid, säger en förälder som SPT har talat med.
I pressmeddelandet som Studentexamensnämnden skickade ut uppmanar nämnden att gymnasierna ska ha reservdatorer i beredskap inför eventuella kompatibilitetsproblem.
– Jag tycker att Studentexamensnämnden skjuter över ansvaret på skolorna och eleverna. Tajmningen är horribel, säger föräldern.
Studentexamensnämnden har känt till problemet en längre tid. En tidigare version av usb-minnet hade mer omfattande problem. Enligt nämndens uppgifter är det bara en enda datormodell som har haft problem med det nya usb-minnet.
– Vår uppskattning är att kompatibilitetsproblemet inte medför några större bekymmer. De studerande behöver inte känna stress på grund av tekniken. Om något krånglar har gymnasiet en reservdator, säger Matti Lattu, projektchef vid Studentexamensnämnden.
När det gäller tajmningen säger Lattu att man vill försäkra sig om att gymnasierna har tillräckligt stor beredskap ifall något händer under provtillfället. Han nämner också att man redan har gjort 2,6 miljoner prov med Abittisystemet på över 5 000 datormodeller. Han hoppas att de som skriver studentexamensprovet ska känna sig trygga med systemet.
Läs också:
Digitalt studentprov avskräcker – de tar sista chansen att skriva matematik på papper
De försvarar digital studentexamen: "Slarvfelen försvinner"

ANDRA LÄSER