Kvinna misstänks ha planerat uppfödning av varghybrider – vargar hölls gömda i bastun

En kvinna misstänks ha fångat och hållit vilda vargar för att korsa med hundar.

Polisen i Helsingfors meddelar att det kom in ett tips i början av januari om en person bosatt i Egentliga Tavastland som skulle inneha vargar. Att hålla vilda djur är ett brott.
I husrannsakningar gjorda på tre olika adresser i södra Finland fann polisens avdelning för djurskyddsbrott tre djur som antogs vara vargar. Experter har undersökt djuren.
Den misstänkta kvinnan häktades den 12 januari misstänkt för djurskyddsbrott och naturskyddsbrott. Två av kvinnans bekanta, som hade hållit två av djuren gömda, misstänks för naturskyddsbrott.
De tre djuren som förmodas vara vargar, avlivades genast. Djuren var i dåligt skick och uppträdde plågat.
Anne Hietala vid Helsingforspolisen säger i ett pressmeddelande att två av djuren hade hållits i en mörk bastubyggnad utan mat och vatten. Enligt experter skulle djuren endast ha plågats mera av att hållas vid liv. Dna-tester kommer att utföras för att säkerställa att det är frågan om vargar.
Enligt förundersökningen ska den misstänkta kvinnan ha tagit in djuren från Ryssland eller fångat dem i naturen. I kvinnans ägo fanns också över sextio hundar, varav en del var varghybrider. Hon misstänks ha planerat korsa vargarna med hundarna.

ANDRA LÄSER