David Batra tar elefanten till Finland

Redo för öst. David Batra gör sin första soloturné i Finland. Han uppträder i Ekenäs den 2 maj. Bild: Robert Eldrim

Den välkända svenska komikern David Batra gör en Finlandsturné nästa vår och besöker Ekenäs i maj.

David Batra är mitt i sin turné men för stunden hemma i Stockholm när han ringer upp. Han har kört sin show Elefanten i rummet – han som är gift med henne i prick ett år nu. Men den är inte statisk.

– Det som är bra med stand up är att man kan hitta på nya skämt beroende på vad som händer i samhället.

Vad tycker du om den politiska situationen i Sverige just nu?

– Det är lite spännande. Inget vet hur det ska sluta. Jag har inte varit med om ett så osäkert läge förut. Men jag är inte orolig. Det löser sig nog.

David Batras soloföreställning Elefanten i rummet har varit en veritabel succé. Nästan 100 000 biljetter har sålts till turnén.

Känns det absurt?

– Det känns väl inte absurt. Jag har haft andra turnéer som gått bra. Men man vet aldrig hur det ska gå – om man vågar boka stora lokaler eller inte. Så man är alltid lite nervös och orolig innan man beger sig i väg på turné. Men nu njuter jag.

Batra är den första komikern i Sverige som gjort en soloshow i Globen. I mars uppträdde han för 8 000 personer i den legendariska arenan.

– Det är annorlunda men ändå inte. Det finns stora skärmar som gör att publiken kan uppfatta minspel och skämt lika bra som på en liten klubb.

Det är också första gången Batra gör en egen turné i Finland. Men det är inte första gången han uppträder här. Som ny komiker gjorde han en miniturné i Österbotten. Han har också deltagit i Humorlandskampen i Åbo och Helsingfors tillsammans med bland andra André Wickström och Stan Saanila.

– Det var väldigt kul. Jag minns speciellt bra Svenska Teaterns fina scen i Helsingfors.

Gift med politiker

Idén till Elefanten i rummet, som är en renodlad standup-show, föddes i den politiska turbulensen hösten 2014. David Batra är gift med den svenska politikern Anna Kinberg-Batra som efter förra valet övertog rollen som Moderaternas partiledare.

– Det blev ett dilemma – vad skulle hända med min karriär? Men sedan tänkte jag att jag kan vända det till min fördel.

Den norske författaren Karl-Ove Knausgårds autofiktiva böcker har gett upphov till en del ilska hos personer som figurerat i verken. Men det problemet har Batra inte stött på.

– Min fru har varit för det från början. Hon hade inget emot grundidén och har inte haft något emot de enskilda skämten heller även om hon fått upptäcka dem först på scenen.

Reser österut

David Batra är en av Sveriges mest populära ståuppkomiker. Han har gjort tusentals föreställningar och medverkat i otaliga humorprogram såsom Parlamentet, Morgonsoffan, I kveld med Ylvis och Roast på Berns. Han har även setts i humorserier som Kvarteret skatan och Jättebästisar.

Men att resa i österled är lite på tapeten nu för Batra som också är aktuell med serien Världens sämsta indier där han åker till Indien "för att hitta sitt inre indiska jag".

Batra som har en indisk pappa säger sig sakna en vuxenrelation till Indien.

– Jag har varit där några gånger som barnturist. Nu blir jag inkastad i indiska vardagssituationer som vuxen.

I januari kommer han att tillbringa en månad i Indien och göra ståupp på engelska.

– Jag har testat lite och det har gått ganska bra.

Kicks av utlandet

David Batra uppträder på Kulturhuset Karelia den 2 maj 2019 klockan 20.

– Svenskfinland är ju knappt utomlands. Men man känner sig lite internationell när man får gå till utrikesterminalen. Jag ser verkligen fram emot att uppträda i Finland och prioriterar det högt.

Producent Daniel Lindholm är entusiastisk över att ha lyckats boka Batra.

– Utan tvekan är David Batra ett av Sveriges absolut största namn inom ståupp. Det är helt fantastiskt att elitkomiker med så här stora shower även besöker mindre orter som Ekenäs. Det här är en enastående chans att få se en av Sveriges mest populära shower, säger Lindholm.

Biljetter släpps på torsdag klockan 12 och kan köpas via biljettombudet Netticket.

Mer läsning