Danske Bank: Bostadspriserna i Finland stiger långsammare än i övriga Norden

Nybyggen dämpar ökningen av bostadspriserna i Finland enligt Danske Bank. Bild: Mikael Piippo/SPT

Bostadspriserna i Finland förutspås stiga med 3,8 procent under 2021. Nästa år väntas ökningen avta en aning.

Bostadsmarknaden, som accelererats på grund av coronapandemin, visar tecken på utjämning. Det förutspår Danske Bank i en färsk översikt.

Enligt OP-gruppen har bostadspriserna stigit över hela landet när det gäller alla bostadsstorlekar under de senaste månaderna.

Bostadspriserna stiger i snabb takt i de nordiska länderna ännu i år, men nästa år börjar prisökningen normaliseras, förutspår Danske Bank. Banken förutspår att den största ökningen sker i Sverige, där priserna i år beräknas stiga med upp till 14 procent.

I Danmark förutspås priserna stiga med 11,5 procent i år, i Norge med 9 procent och i Finland med 3,8 procent. Danske Bank räknar med att priserna i Sverige kommer att stiga med 4 procent nästa år och i de övriga nordiska länderna med ungefär 2 procent.

– Prishöjningen har börjat lugna sig när ekonomierna har öppnats. Finanspolitiken har skärpts i alla nordiska länder när stödprogrammen har upphört. Inom penningpolitiken har Norge redan höjt styrräntan och vi kommer att se höjningar också i fortsättningen, säger Las Olsen, chefsekonom på Danske Banks, i ett pressmeddelande.

I Finland stiger bostadspriserna långsammare än i de övriga nordiska länderna på grund av den ojämna utvecklingen och byggandet.

– Under andra kvartalet 2021 steg priserna på aktiebostäder med i genomsnitt 5,3 procent jämfört med förra året. Bostadsbyggandet har fortsatt att vara starkt, vilket på ett betydande sätt dämpar trycket på att höja priserna i tillväxtcentrumen, säger Danske Banks chefsekonom i Finland Pasi Kuoppamäki.