Dansbandsmusik i blodet

Bild: Agneta Sjöblom

Första gången 23-åriga Reinhold Johansson stod på scenen var egentligen redan i mammas mage. Både mamma och pappa uppträdde med dansbandet Parmas vilket innebar att också Reinhold hängde med då det var spelning.

Intervju

Scendebut på egna ben blev det som 5-åring då han klev upp bakom trummorna med pappa på dragspel. Som 9-åring uppträdde han för första gången ensam och underhöll publiken med låtar på sin keyboard medan föräldrarna tog paus.

Fadern, sonen och det eviga Parmas

Reinhold är uppvuxen i Pargas och Nagu men bor sedan några år tillbaka i Raseborg. Både Tenala och Snappertuna har blivit bekant och för tillfället bor han i Ekenäs, tillsammans med sin flickvän. Arbetsplatsen finns på Club 18 i Karis där han förutom att stå bakom bardisken också hoppar in som dj. Allra helst står han ändå för musiken själv. Det sker bland annat i Parmas som nästa år firar 45-årsjubileum och numera har en uppsättning bestående av pappa Bengt och Reinhold.

– Vi brukar tala om Fadern, sonen och det eviga Parmas.

Utöver det har han också sin enmansorkester med vilken han uppträder på privatfester, danser och krogar. Sammanlagt har det blivit uppemot 120 spelningar om året.

I Parmas spelar han bas och delar på sjungandet med pappa. När han uppträder ensam är det keyboard som gäller.

– Jag spelar alla instrument förutom blåsinstrument.

Barndomens toner

Som trubadur gäller det att betrakta publiken som sina vänner och bjuda på sig själv. Varje plats och publik är olika, men ett bra sätt att få publiken med sig brukar vara att dra en låt som alla känner.

– Är folk är i festämning och hör en bekant Abba-låt brukar de gå i gång fastän de kanske annars inte ens gillar Abba.

När han uppträder med sin enmansorkester spelar han förutom dansbandsmusik också pop, rock och schlager. Dansbandsmusik är ändå det som står närmast hjärtat.

– Det är säkert för att jag vuxit upp med det. När jag var liten och inte kunde sova brukade man sätta på en Parmaskassett åt mig.