Damlöpning i Predium

Bild: Lina Enlund

I helgen ordnas motionsloppet Predium Ladies Run för damer i alla åldrar. Loppet arrangeras i samband med Prediumdagen som firas på lördag.

Loppet ordnas nu för första gången då motionsföreningen Topptrim, som tidigare varit med och ordnat Kanonruset, upplevde att det avslutade loppet behövde en ersättare. Längden på det nya loppet är 7,5 kilometer. Tio procent av de deltagaravgifterna som insamlas doneras till Rosa bandets insamling.

– Det är inte frågan om en direkt ersättning på något gammalt utan ett helt nytt lopp, säger Ulf Heimberg som är vice ordförande för Topptrim och tävlingsledare för loppet.

Idén till det nya damloppet fick Heimberg då han upptäckte ett liknande arrangemang i Fiskars. Han kontaktade Premarin som är loppets andra arrangör, om att införa ett lopp som en del av Prediumdagen.

Enligt Heimberg är banan lätt. Loppet är inte långt och det finns inga stora höjdskillnader. Poängen är att alla ska kunna klara av den oavsett av konditionsnivå. Alla som kommer i mål får en medalj och för alla deltagare finns det möjlighet till bastu efter loppet.

– Det är ingen tävling. Poängen är att alla ska kunna ha roligt och njuta av upplevelsen. Själva loppet är en del av Prediumdagen, efter loppet finns det mycket annat program för hela familjen.

Förhandsanmälningarnas eller deltagarnas mängd har ännu inte klarnat, men enligt Heimberg är inte deltagarantalet huvudpoängen med loppet.

– Många väljer att avvakta och bestämmer sig enligt väderlek och anmäler sig först på plats.

– Man ska inte heller sätta några gränser eller mål på deltagarmängder. Huvudpoängen är att de som deltar upplever att de får valuta för pengarna samtidigt som de stöder Rosa bandets insamling.

Startskottet för loppet sker med en äppelkanon på lördag klockan 12.

Mer läsning