Dålig luft tvingar personal flytta ut

Olycksdrabbat. Andra våningen i kommunhuset töms. Bild: VN-arkiv/ Mira Strandberg

Kommunhusets andra och tredje våning har drabbats av dålig inomhusluft. Drygt fyrtio anställda flyttar utan dröjsmål till gamla kommunhuset som renoverats.

– Personalen har haft andningsvårigheter och rinnande ögon. En del har läkaren förbjudit att arbeta i kommunhuset, berättar chefen för vård- och omsorgsväsendet Liisa Ståhle.

Drygt fyrtio anställda, som arbetat på andra och delvis tredje våningen i kommunhuset, ska med omedelbar verkan flytta till det gamla kommunhuset i Hindersby. Familjerådgivningen, vuxensocialarbetet, barnskyddet, familjetjänsterna, barnatillsyningsmannen och skuldrådgivningen hör till de enheter som flyttar. Kvar blir servicen för personer med funktionsnedsättning samt talterapin, dock så att de flyttar till fjärde våningen.

– Vi fick veta om flytten i fredags och flytten sker redan denna vecka. Det är klart att vårt arbete lider, men huvudsaken är att de som jobbar här inte blir sjuka. Vi har informerat våra klienter, de får besöka oss på den nya adressen från och med nästa vecka.

Golvmattor avger ångor

Hyresvärden Keva har undersökt varifrån problemen med inomhusluften härstammar. Man misstänker att det är linoleummattorna på golvet som avgett ångor. Detta beror i sin tur på att de antagligen limmats på ett aningen fuktigt golv.

Mattorna ska följaktligen avlägsnas. Detta efter att hela andra våningen tömts på möbler. Kommundirektör Tarmo Aarnio beklagar att personalen är tvungen att flytta igen, fast det bara är några år sedan man installerat sig i det nya kommunhuset.

– Visst är det tråkigt att vi drabbats av både fuktskador och nu detta under åren här. Positivt är trots allt att vår hyresvärd snabbt hittat felet och vidtagit åtgärder.

Aarnio framhåller också att man haft tur i oturen då det gamla kommunhuset råkade stå tomt och nyrenoverat, så att vård- och omsorgsväsendet hade en plats att flytta till.

– Huruvida de flyttar tillbaka då andra våningens golv är utbytt vet vi ännu inte. Vi diskuterar nu vad som blir bäst. En idé är att låta personalen i samhällstekniska väsendet flytta in i nya kommunhuset.

Reparationsarbetet väntas ta från några veckor upp till högst ett par månader.