Dags att stoppa svineriet

I riksdagen som stiftar lagar, bland annat om promillegränser till sjöss och på landsväg, anser man sig kunna jobba med mer eller mindre promille alkohol i blodet.

Om en knapp månad är det dags för riksdagen att börja stifta lagar igen. Finlands riksdag torde vara landets mest generösa arbetsgivare. 4,5 månader ledighet per år med full lön. Grundlönen är 6 407 euro, med ålderstillägg 6 887 euro. Därutöver 987–1 830 euro i ersättning för olika utgifter (skattefritt).

Det som dock är mest i ögonfallande är att det är så gott som omöjligt att få sparken. Speciellt inte om riksdagsledamoten varit berusad, då räknas det bevars som en förmildrande omständighet. Att den berusade trakasserar sina kvinnliga kolleger förlåtes även så. Samma sak gäller även om den berusade, oftast en manlig riksdagsledamot, stör lagstiftningsarbetet, som till exempel kan gälla den nya alkohollagen. Allt förlåtes, han var ju berusad!

Ja, det är verkligen högt i tak och brett mellan väggarna på denna arbetsplats. På de flesta arbetsplatser i landet är det nolltolerans då det gäller alkohol vilket betyder omedelbar uppsägning om personen blåser över noll promille i ett test. I riksdagen som stiftar lagar, bland annat om promillegränser till sjöss och på landsväg, anser man sig kunna jobba med mer eller mindre promille alkohol i blodet.

Vore det inte dags för någon som står över riksdagen, till exempel dess justitieombudsman eller justitiekanslern att sätta stopp för detta svineri vilket drar skam över hela riksdagen.

Karl Augustson Tenala

Mer läsning