Dags att släcka lamporna under Earth Hour

Aura å under Earth Hour 2019. Staden deltog genom att släcka belysningen vid ån. Bild: Sami Kilpiö/SPT

WWF Finland samlar i år in löften till planeten för att sporra beslutsfattare att fatta beslut om snabba och kraftfulla åtgärder som gynnar klimatet.

Det världsomfattande miljöevenemanget Earth Hour firas i dag. I Finland infaller timmen på kvällen mellan klockan halv nio och halv tio. Man kan delta i Earth Hour till exempel genom att släcka onödiga lampor.

Belysningen släcks på kända landmärken världen över, som Eiffeltornet, Colosseum, operahuset i Sydney och Victoria Harbour i Hong Kong. På detta sätt gör städer, företag och organisationer en symbolisk gest för naturen och klimatet.

I Helsingfors slocknar ljusen på Rundradions länktorn i Böle, stadsteatern och Berghälls kyrka. Därtill medverkar en stor mängd städer och kommuner genom att släcka fasadbelysning och gatlyktor. Även köpcenter i flera städer släcker sina reklamskyltar och fasadbelysningar.

WWF Finland samlar i år in löften till planeten via sin webbsajt för evenemanget. En viktig poäng med löftena är att sporra beslutsfattare att fatta beslut om snabba och kraftfulla åtgärder som gynnar klimatet och naturen, skriver WWF i ett pressmeddelande.

– Det är extra viktigt att beslutsfattarna får höra medborgarnas angelägna budskap just i år, då det är dags att fatta många tunga beslut för planetens framtid. Redan nu ser vi en stor mångfald av löften. Det visar att beslutsfattare som har kurage att fatta beslut som gynnar naturen och klimatet kommer att få tack och stöd, säger Bernt Nordman, klimatsakkunnig vid WWF Finland, i ett pressmeddelande.

Hittills har mer än 1 700 personer gett ett löfte till planeten.

WWF:s Earth Hour började i Sydney i Australien år 2007. Över två miljoner människor deltog. År 2008 blev Earth Hour ett världsomfattande evenemang.

År 2020 medverkade 190 länder och geografiska regioner, miljontals privatpersoner, företag och organisationer.

Earth Hour har firats i Finland sedan år 2009. År 2020 deltog 1,4 miljoner finländare.

Man kan delta i Earth Hour till exempel genom att släcka onödiga lampor. Evenemanget är känt för att tusentals kända landmärken världen över mörkläggs för en timme.

Syftet är att uppmuntra människor att göra klimat- och naturvänliga val i sin vardag samt att ge en stark signal till beslutsfattare om de kraftfulla beslut som är nödvändiga för att hejda klimatkrisen och utarmningen av naturens mångfald.

Earth Hour firas i Finland på lördagen klockan 20.30–21.30.