Dags att plocka fram folkdräkten ur malpåsen - Kyrkslätts församling ordnar högmässa med folkmusiktema

Färgglatt. Vackra folkdräkter ska fylla Kyrkslätts kyrka under högmässan den 27 oktober klockan 12. På bilden Kyrkslätts folkdansare. Bild: Privat

Söndagen den 27 oktober ordnas för första gången en folkmusikinspirerad högmässa i Kyrkslätts kyrka. Mässan ordnas för att fira två bemärkelsedagar inom folkmusik i Kyrkslätt.

Kyrkslätts folkdansare firar 45-årsjubileum i år och Kyrkslätts spelmän 35-årsjubileum. På initiativ av Leif och Siw Wikström kommer högmässan i Kyrkslätts kyrka att firas i folkmusikens och folkdansens tecken den 27 oktober klockan 12. Tanken är att kyrkan fylls av folk i vackra folkdräkter, spelmännen tågar in i kyrkan till tonerna av en gånglåt, varefter dansarna kommer in. Så passa på att ta fram din folkdräkt och lufta den i söndagens mässa.

Per-Olof Munck har koordinerat sånger och dans och har dessutom lovat hålla en predikan eller, som han själv vill uttrycka det, en betraktelse. Folkdansarna uppför en menuett mellan textläsningarna och i slutet av mässan dansar man ut till tonerna av en schottis, På hemvägen.

Kyrkslätts spelmän står för ackompanjemanget till sångerna som också valts av Per-Olof Munck. En del av sångerna finns i psalmboken men även andra visor med ett budskap, kommer att sjungas i kyrkan. Temat för denna höstmässa är naturen, hösten, livet, gemenskap.

Förutom Kyrkslätts folkdansare, Kyrkslätts spelmän, Skördegillet (vänorts folkdanslag från Sundbyberg) kommer även sånggruppen Visla att delta i mässan.

Kyrkslätts folkdansare och Kyrkslätts spelmän firar sina jubileum på en gemensam fest på Övidsborg lördagen den 26 oktober. Medlemmar från folkdanslaget Skördegillet är inbjudna och drygt tio personer deltar. Kyrkslätts folkdansare har haft årlig kontakt med Skördegillets dansare sedan mitten av 1970-talet.

Mer läsning