Dags att gå på cirkus

Vårtecken. På lördag startar Sirkus Finlandias årliga turné med två föreställningar i Karis. Bild: Arkiv

På lördag är det premiär för Sirkus Finlandia. Nationalcirkusens 42:a säsong korkas med två föreställningar på hemmaplan i Karis på lördag. Spektaklet landar därefter i Ekenäs där det ges en föreställning på måndag.

Ett tjugotal högklassiga akter utlovas under den cirka två timmar långa föreställningen under tältdukens stjärnhimmel.

Bland artisterna finns hela 15 unga finländare. Deras gemensamma nummer kallas för den Koreanska vaggan.

– Vi är den enda cirkusen i Finland som erbjuder unga inhemska artister jobb. Det är viktigt att de får erfarenhet och vi kan vara ett språngbräde för dem internationellt. Man måste också tänka på framtiden, säger cirkusdirektör Calle Jernström Junior i ett pressmeddelande.

Modernt möter klassiskt

För första gången någonsin i Finland får publiken beskåda en sjumannapyramid på den höga linan. Systrarna Ignatova uppträder med ett klassiskt balettnummer på hästryggen.

– Detta nummer har 250 år gamla anor i den traditionella cirkuskonsten, säger Jernström.

En nyhet är det elektroniska programbladet som fungerar genom den inhemskt utvecklade appen Arilyn.

I artistgardet finns ett tjugotal olika nationaliteter där det förutom bland annat akrobater och ballerinor på häst även finns trollkarlar, clowner och jonglörer.

Sirkus Finlandia, som faktiskt hade sin första föreställning i Ekenäs 1976, firade 40-årsjubileum år 2016. Familjeföretaget sysselsätter ett tiotal personer året om och under turnén är personalmängden uppe i nästan 100 personer.

Cirkustältet rymmer en publik på 1 200 personer. Barn och pensionärer kan se föreställningarna till ett rabatterat pris.

Turnén som årligen ses av 220 000 till 230 000 personer avslutas i Kajsaniemi i Helsingfors den 28 oktober.

I december i fjol tog Finland som tredje land i Europa med cirkuskonst på Unescos nationella lista för immateriella kulturarv.