Dags att bli världens bästa Pokémon-fotograf igen

Äpplen, musik och magiska bollar är några av de verktyg man kan ta till för att locka extra svårflirtade pokémons eller framkalla särskilda reaktioner. Bild: Nintendo

Lyckad favorit i repris – 21 år senare. Upplevelsen känns både bekant och fräsch, skriver Alexander Ekelund.

New Pokémon Snap. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 3. Betyg:

Jag har fina minnen av Pokémon Snap, som jag införskaffade när det begav sig 2000 och fortfarande har undanstuvat i tryggt förvar. Att få en uppföljare hade jag sedan länge släppt tanken på, men 21 år senare har det osannolika hänt.

Tvivlen fanns där för huruvida konceptet skulle hålla två decennier senare, men bara några minuter in på min första fotosession är de som bortblåsta.

Man har gjort rätt i att inte förändra formeln så mycket utan i stället koncentrera sig på att finslipa det som redan var bra och vidareutveckla väl valda delar så upplevelsen känns både bekant och fräsch. Målet är precis som i originalet att med en kamera samla in så mycket bra forskningsunderlag som möjligt åt ett laboratorium, vilket innebär att man ger sig ut i diverse naturlandskap i ett specialbyggt fordon – öknar, djungler, stränder, grottsystem – och med lika delar tålamod, vaksamhet, list och flinka fingrar dokumenterar olika pokémons och deras beteenden. Somliga poserar närgånget framför kameran av fri vilja, medan andra är mer skygga av sig och kräver visst förarbete för att lockas fram.

Det är en ständig jakt efter nya sällsynta arter och de perfekta bilderna – och den är lika underhållande och unik nu som för 21 år sen. Skillnaden består framför allt av hur mycket bättre allt ser ut, med skarp färggrann grafik fri från tekniska irritationsmoment, och mängden saker att göra i form av extrauppdrag, alternativa rutter och onlinefunktionalitet.

En på alla sätt och vis lyckad favorit i repris.