Guld och silver för ÖSK när FSS avgjordes

Österby SK plockade tre medaljer när FSS-mästerskapen i skidåkning avgjordes i helgen. Men också överlag gjorde föreningen bra ifrån sig.

Bra helg. ÖSK stod för bra insatser när FSS-mästerskapen avgjordes. Här växlar Väinö Lupala till Florian Fritzén i söndagens stafett.
FSS-mästerskapen hölls den här gången i Borgå och inleddes på fredagen med sprint. Då deltog ÖSK endast med två åkare, men desto längre helgen led desto större blev uppslutningen.
Cedrik Sandell började helgen på ett bra sätt, då han kom i mål som fjärde i H16. Sandell hade tiden 2.12,2 medan segertiden löd 2.06,4. Alexander Ståhlberg från Norvalla Ski Team var så snabb på skidorna. ÖSK var även i samma klass representerat av Robin Dahlström. Han tog sig dock inte till final.

Lyckad andra dag

På lördagen var det sedan dags för de första medaljerna och till slut hade ÖSK samlat ihop tre stycken.
Florian Fritzén vann klassen herrar 12 genom att skida tre kilometer på tiden 9.01,5. Med det distanserade han IF Minkens Melker Wikblom på andraplats med 18,1 sekunder.
Cedrik Sandell kom i mål som andra när herrar 16 avgjordes, hans tid på den 7,5 kilometer långa banan blev 20.23,1. Precis som ett dygn tidigare vann Casper Hjerpe, han kom i mål på 19,52.8.
I samma klass blev ÖSK:s Robin Dahlström fjärde, han kom i mål på tiden 21,14.4.
Tomi Sandberg bärgade den tredje ÖSK-medaljen, då han tog ett silver i klassen herrar 13. Hans tid var 8.34,7, endast tre tiondelar bakom segraren Oskar Kalliokoski. ÖSK:s Väinö Lupala var åttonde i samma klass.
– Pojkarna skidade fint. Det var så klart synd att Tomi missade guldet med en så liten marginal, men han gjorde ändå ett bra lopp, säger tränaren Maria Ljungqvist.
ÖSK var även representerat av Edith Ljungqvist och Selma Lupala i klassen D12, Saimi Lupala i D14 och Cilia Sandel i D13. Jonas Selenius kom inte till start i H14.
– Saimi har varit sjuk och missade även skidskytte-FM för en vecka sedan på grund av det. Inte var hon i bästa skick ännu, men kämpade på bra. Detsamma gäller de övriga, både på pojk- och på flicksidan. Alla gjorde bra ifrån sig, säger Ljungqvist.

Fortsättning följer

FSS-helgen avslutades på söndagen med stafetter. ÖSK hade nu tre lag i de olika klasserna.
I H14 slutade ÖSK femte, i laget skidade Väinö Lupala, Florian Fritzén och Tomi Sandberg. I motsvarande klass för flickor slutade Saimi Lupala, Cilia Sandell och Elin Ljungqvist sjätte.
– Pojkarna blev kanske lite trötta i stafetten, de hade dessutom deltagit i NÅID-mästerskapen en vecka tidigare. Så mot slutet blev det tunga ben, men det är också ett tajt tävlingsschema just nu, säger Ljungqvist.
I D12 kom laget bestående av Fanny Kero, Selma Lupala och Edith Ljunqvist i mål som tolfte. Ljungqvist berättar att de båda flicklagen skötte sig bra.
– Alla lagmedlemmar stod för jämna insatser.
För ÖSK fortsätter tävlingarna i helgen, då det bär av till Tammerfors. Där avgörs den nationella juniortävlingen Hopeasompa. ÖSK kommer att representeras av Cedrik Sandell, Florian Fritzén, Tomi Sandberg och Saimi Lupala i de individuella spåren.
– Dessutom har vi anmält ett stafettlag för flickor i 14-åringarnas klass, säger Maria Ljungqvist.