Hon vill fostra en ny publikgeneration

Violinisten Frida Backman har slagit ner sina bopålar i Raseborg efter många år i London. Hon drömmer om att föra ut klassisk musik till en bredare publik.

– Det är en trevlig stad vid havet. Och här finns en Steinerskola, förklarar Frida Backman valet av hemort vid flytten från London.
Hon har bott i Ekenäs sedan sommaren och har långsamt börjat forma sin nya vardag. Hittills har den bestått av att förbereda några egna konserter, både i England och i Finland. I London, där hon studerat musik och jobbat som violinist och violinlärare, hann hon bo i fjorton år.
– När jag studerade vid Trinity College blev jag intresserad av frigjort musicerande. Det var revolutionerande för mig att ha improvisation som biämne. Via det kom jag in på Alexandersteknik och har jobbat mycket med att få in musiken i kroppen, säger hon.

Spred finsk musik

I England blev hon något av en ambassadör för finsk musik, både nyskrivna verk och äldre, bortglömda stycken. I och med återkomsten till hemlandet känns den inriktningen inte längre lika aktuell. I stället vill hon nu ta efter det koncept som kringresande virtuoser körde med under romantiken.
– Då jag har läst programblad från gamla konserter har jag noterat att de ofta hade en blandad repertoar – lite sådant som de visste går hem men samtidigt något som är lite mer utmanande. De kringresande violinisterna var ju den slags underhållning som fanns på den tiden, de samlade byn till kultur.
Speciellt känner hon ett kall att engagera barn och unga mer i konserter. Och dem som tror att klassisk musik är något konstigt.
– Om vi ska få en ny generation av konsertbesökare så måste man börja från början. Man kan inte börja med de mest analytiska och svårsmälta styckena. Men samtidigt får det inte bli för platt, säger hon.
– Jag tycker att man ska ta musiken seriöst men den behöver inte låsas in i ett stramt och seriöst paket. En konsert ska vara en avspänd tillställning för publiken.

Västnyländsk premiär

Sin första konsert på nya hemorten Ekenäs ordnar hon tillsammans med pianisten Martin Segerstråle, som just nu är kapellmästare för musikalen Cats i Tammerfors. Konserten har fått namnet "Romantisk violinrecital i gammal stil" och består av stycken från det Backman kallar violinismens guldålder.
– Nu då jag har haft helt fria tyglar att göra min egen repertoar har jag valt stycken som jag tycker är roliga att spela.
Eftersom Backman tycker att det är viktigt att omge barn med klassisk musik redan tidigt är barn välkomna på konserten.
– Det är en publikvänlig konsert. Man kan ta ritpapper med till barnen om man är oroad för att de ska tycka det är tråkigt. De behöver inte sitta blickstilla i bänken hela tiden.
Helt enligt konceptet att bjuda på något lite annorlunda har hon inkluderat ett helt nytt verk på repertoaren, nämligen Harri Wessmans Anna-variationer för fiol och piano från år 2016.
– Det blir västnyländsk premiär på det verket. Wessman har tagit en folklig vals från Sibbo och gjort den till något som nästan kan vara en beskrivning av sommarstugeleverne. Här finns satser som heter Vattendroppar, En midsommarnattsdröm och Motorsågen.
Backman är spänd på hur konserten ska tas emot, eftersom hon ännu inte känner konsertpubliken i Ekenäs.
– Jag vet att här finns etablerad konsertpublik men jag vill gärna utveckla konsertutbudet så att fler vågar pröva på klassisk musik. Jag vill skala bort allt oväsentligt för att inte skrämma bort dem som tror att de inte tycker om klassisk musik.

Omgiven av musik

Att valet av samarbetspart föll på Segerstråle har att göra med att de båda studerade i London. Segerstråle studerade vid musikteaterlinjen vid anrika Royal Academy, vilket han beskriver som en otrolig upplevelse.
– Det är helt unikt att vara omgiven av det man vill studera i fjorton timmar per dag. Det var så det var på Royal Academy. Och jag uppskattar det faktum att lärarna där är aktiva artister som jobbar som timlärare på skolan, säger han.
Även Frida Backman studerade vid Royal Academy men på en annan linje. Redan tidigare, under ungdomstiden, hade deras vägar korsats på ett läger ordnat av Martin Wegeliusinstitutet, men där spelade de aldrig tillsammans.
– Men så en dag i London tog hon kontakt med mig och frågade om jag var intresserad av ett stycke som hon hade hittat. Så jag åkte dit och vi synkade bra ihop. Det är inte alltid det gör det med andra musiker, säger Segerstråle.
– Jag vet ju att Martin är en fantastisk pianist som klarar av att sätta ihop en konsert med minimalt med övningar, säger Backman.

Romantisk violinrecital i gammal stil, söndagen den 15 oktober kl. 16 i Ekenäsgården.

ANDRA LÄSER