Coronasäkrat Bokkalas slog rekord – programmet lever kvar på webben

Litteraturfestivalen Bokkalaset lyckades nå fler än någonsin med sin nya blandning av liveströmmade författarintervjuer och traditionella samtal med begränsad publik

Författaren Dan Höjer bjöd på show från vardagsrummet under Barnens och de ungas bokkalas.
– Otroligt nog slog vi publikrekord i år igen, trots coronarestriktionerna. Vi har ännu inte fått in publiksiffror av alla våra samarbetspartner, men vi är redan uppe i drygt 3 400 personer. Personerna har deltagit antingen live, via vår YouTube-kanal eller via Arenan, säger Lotta Lerviks från Raseborgs stads kulturtjänster.
Innehållet på årets Bokkalas har fått positiv respons.
– Flera i publiken sade att det nästan kändes som om författarna var ännu närmare nu än då de sitter på scenen. Det blev en intensiv stämning och otroligt fina och djupa intervjuer. Även livemusiken mellan samtalen i kulturhuset Karelia gav definitivt ett mervärde.

Mycket av programmet lever kvar

Bokkalaset firade sitt 20-årsjubileum och de rådande omständigheterna satte sin prägel på programmet. Evenemanget var en blandning av liveströmmade intervjuer, samtal inför en begränsad publik och inspelade programinslag och poddar. Inga stora mingeltillstälningar eller kvällsprogram ordnades.
Kjell Ekholm har skrivit en bok om Nalle Lindqvist. De sammanstrålade under Bokkalaset.
I stället presenterades en stor del av innehållet digitalt, vilket innebar att det i år var möjligt att nå ut till en bredare publik. Omkring 70 procent av programmet lever kvar på webben och finns att tillgå gratis på Bokkalasets YouTube-kanal. Fredagens lokala författarsamtal kan ses på Yle Arenan.
– Den virtuella aspekten ledde till mycket extra arbete i år och jag vill särskilt tacka vårt tekniska team och personalen för sitt lugn och tålamod. Det är många personer som är involverade och alla detaljer skall klaffa extra bra då programmet samtidigt presenteras både live och virtuellt, säger Lerviks.

Författare bjöd på show

Barnens och de ungas Bokkalas är i år helt digitalt. Evenemanget pågår ännu denna vecka. Skolprogrammen har nått lika många unga som förut, cirka 2 500 elever. Både skolor och daghem har haft möjlighet att ta in program.
Tove Virta och Monika Fagerholm samtalade om Virtas bok om Ekåsen.
– Skolorna har varit nöjda med att kalaset ordnades digitalt i stället för att allt skulle ha inhiberats. Kulturen är viktig i dessa tider, fastän de digitala mötena inte kan jämföras med fysiska besök, säger Annette Ström från Västnyländska kultursamfundet.
– Det är mycket mera krävande för en författare då hen inte ser sin publik och det blir tyngre för eleverna att fokusera på skärmen. Men en del författare har erbjudit riktiga shower hemifrån sina arbetsrum med musik, videoklipp, foton och så vidare, så det har varit ett omväxlande program.
Poesitävlingens utdelningsfest firades i skolorna. Vissa skolor passade på att uppmärksamma prisutdelningen festligt med bubbel på morgonsamlingen som en del av sitt program för svenska dagen.

ANDRA LÄSER