Trampa för att se artister på Faces

Festivalen Faces tar att miljötänk till en ny nivå. En av scenerna under festivalen kommer att fungerar enbart på energi från solen och från cyklar som publiken trampar.

Mette Bergh
19.07.2016 19:00
För att motverka problemet att festivaler runtom i landet förbrukar mycket elektricitet kommer Faces Festival som ordnas i Fiskars Bruk att ha en scen som fungerar på solenergi. Dessutom kommer det på båda sidor om scenen finnas cyklar som publiken kan trampa energi på.
All elektricitet som behövs på scenen Freedom-stage kommer att komma från solen eller cyklarna. Om det inte är soligt väder kommer publiken att få trampa mera för att artisterna ska kunna hålla sina spelningar. Janne Käpylehto som ansvarar för den här tekniken är inte orolig över att energin ska ta slut även om det skulle regna hela veckoslutet.
– Människor har varit mycket intresserade av att trampa, el-cyklarna samlar köer, säger Käpylehto.
Han använde sig av samma teknik för att få en stor screen att visa ishockeyfinalen på Salutorget i maj. Då fanns det mer folk än vad som behövdes som var ivriga att trampa energi.
Faces blir den första festivalen i Finland som kommer att använda sig av den här tekniken, även om den använts tidigare i andra sammanhang. Samma teknik för att få energi kommer att användas för att hålla festivalgatan på området upplyst.
– Det är upplysande och roligt att producera el med dessa apparater, och alla vill ju att artisterna ska kunna fortsätta spela, säger Käpylehto.
Faces har sedan tidigare ett rykte om att vara en festival som uppmärksammar miljön och sin omgivning. Det kommer arrangörerna att fortsätta satsa på i år och förutom det ekologiska sättet att producera energi på kommer de att satsa på avfallshantering och städning efter evenemanget.

ANDRA LÄSER