Nya planer på bro över järnväg i Leksvall – ”Det är dyrare och helt mot invånarnas vilja”

Trafikledsverkets tanke på att bygga en bro över järnvägen i Leksvall väcker stor kritik på invånarhåll. ”Varför skall man med våld och till ett högre pris styra trafiken rakt genom vår by”, säger en grupp invånare som i stället lanserar en annan lösning.

Leena Pulkkinen och Ralf Holmström är inte nöjda med planerna för en banövergång i Leksvall. 
Thomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
13.12.2022 06:07 UPPDATERAD 13.12.2022 08:47
I samband med elektrifieringen av järnvägen mellan Hangö och Hyvinge har arbetena i Leksvall återkommit i flera repriser. Ursprungligen var Trafikledsverkets tanke att Leksvallsvägen förändras då Leksvall plankorsning stängs tillsammans med Kisa hållplats som finns nära plantskolan. I stället skulle biltrafik styras via den så kallade Helmströms plankorsning som samtidigt flyttas och moderniseras.
VN uppmärksammade detta för ett och ett halvt år sedan. Då var byborna närmast intresserade av att få en järnvägshållplatsi Leksvall.
Men i dag är läget ett helt annat. Nu har planerna på Helmströms korsning övergetts och i stället lanserar Trafikledsverket en modell som går ut på att bygga en ny bro över järnvägen, dryga 100 meter mot Hangö från den nuvarande övergången på Leksvallvägen.

ANDRA LÄSER