Hyvärinen tog första FM-guldet

Niklas Hyvärinen från Raseborgs Skyttar fick in en fullträff vid helgens finländska mästerskap på rörligt mål i Jurva. I lördags normallopp tog han hem FM-guldet efter att i finalen ha besegrat klubbkamraten Krister Holmberg.

Medaljörer. Krister Holmberg (fr.v.), Niklas Hyvärinen och Vesa Saviahde var på prispallen efter normalloppet. Det blev en dubbelseger för RS.
För Niklas Hyvärinen var det nu det första FM-guldet i herrklassen. I grundserien var han trea med 569 poäng efter Krister Holmberg och Tomi-Pekka Heikkilä som båda hade 571, men i medaljmatcherna slog han ut båda – först Heikkilä med 8–6 i semifinalen och sedan alltså Holmberg i finalen med 6–4.
– Det känns bra med första guldmedaljen i herrklassen. De långsamma loppen gick dåligt, men jag kunde samla mig och kunde skjuta helt okej i de snabba loppen fast pulsen var hög.
– I medaljmatcherna kändes det bara bättre efterhand. Men efter de långsamma loppen hade jag nog inte kunnat tro att det skulle sluta så här, sade 30-åriga Hyvärinen i en kommentar efteråt,
Hyvärinen blev dessutom tillsammans med Holmberg och Henrik Holmberg tvåa i lagtävlingen med 1 658 poäng. Segern gick till K-64 och bröderna Heikkilä – Tomi-Pekka, Sami och Mika – med 1 687 poäng.
På söndagen fortsatte man sedan med blandloppen och i den allmänna klassen vann PHA:s Vesa Saviahde med 380 poäng före Heikki Lähdekorpi från Satakunnan Ampujat med 377 och Tomi-Pekka Heikkilä (K-64) med 375 poäng.
Av RS-skyttarna var Niklas Hyvärinen sexa och Krister Holmberg nia, medan Henrik Holmberg var femtonde. I lagtävlingen blev RS-trion trea efter K-64 och ESA. Poängen var 1 113, 1 087 och 1 082.

EM nästa

På måndag kväll kompletterades sedan det finländska laget till EM i Kroatien. Både Krister Holmeberg och Niklas Hyvärinen tog en plats i herrarnas lag på rörligt mål. Den tredje skytten där är Heikki Lähdekorpi.

FM, normalloppet, medaljmatcher:

Bronsmatch: Vesa Saviahde–Tomi-Pekka Heikkilä 6-4.
Final: Niklas Hyvärinen–Krister Holmberg 6-4.