Konst och vetenskap samsas om Tulludden

Tulluddens föremål och fynd ställs för första gången ut som en tvärvetenskaplig helhet vid Exhibition Laboratory i Helsingfors i höst.

Att ta sig till Tulludden och se fynden titta fram ur jorden är få förunnat. Området är naturskyddat och avspärrat för allmänheten, och de senaste somrarnas utgrävningskurser på Hangö sommaruniversitet fylldes snabbt. Men mellan den 18 augusti och 10 september kan intresserade bekanta sig med fynden vid Konstuniversitetets galleri Exhibition Laboratory på Sjömansgatan 36 i Helsingfors. År 2018 kommer en annan utställning om lägrets historia att visas i Hangö.
"Poetisk arkeologi" kallar trion Jan Kaila, Japo Knuutila och Jan Fast sitt projekt som presenterar Tulludden ur ett arkeologiskt-konstnärligt perspektiv.
– Det handlar om tre stora verk som installeras nära varandra. Det första består av objekt och föremål från den arkeologiska utgrävningen, organiserade på ett sätt som utnyttjar föremålens estetiska kvaliteter, säger fotografen Jan Kaila.
Han har tagit flera bilder inifrån och utanför de otaliga baracker och byggnader som långsamt förfaller på Tulludden. Få har sett byggnaderna inifrån eftersom området är avstängt av säkerhetsskäl.
Den andra delen av utställningen är en bildserie med sjuttio tyska soldater som stupade i Lappland och vars minnesbilder och -texter senare publicerades i tyska tidningar.
– Fotografierna är kraftigt förstorade. De blir ett slags mosaik, ett monument över de dödade soldaterna.
Utställningens tredje del heter Cyrills brev och är en videoinstallation där skådespelerskan Jonna Nyman läser upp den tyska soldaten Cyrills brev till fästmön Hanna hemma i Tyskland.
I samband med utställningen ger man också ut en bok där man bland annat via konstinfluerade artiklar försöker beskriva Tulluddens historia ur många perspektiv.
– Vi försöker samarbeta tvärs över de konstnärliga och vetenskapliga gränserna vilket är mycket sällsynt, säger Kaila.
Svenska Vetenskapsrådet har finansierat en stor del av både utgrävningarna och utställningen.
ANDRA LÄSER