"Musikintresset är en positiv spiral"

I samband med Musikdagarna i Hangö ordnas ett läger där barn och unga får finslipa sina kunskaper i klassisk musik – och äta glass.

Ambitiös violinist. För Senny Herler, nio år, är spelandet en passion. Hon övar varje dag för att nå proffsnivå.
– Du anstränger dig, du utvecklas.
Det säger Noa Nakai som själv greppade violinen i unga år och nu uppmuntrar lägerdeltagare i Hangö att göra detsamma.
Att börja studera musik i ung ålder hade en positiv inverkan säger Noa Nakai som är konstnärlig ledare för Musikdagarna som firas för sjätte gången.
Det ihärdiga spelandet har lärt honom att värdesätta betydelsen av det hårda arbetet.
– Det är en positiv spiral.
Lägerledaren är inte bara violinist – han är också en pedagog som sprider budskapet om musiken bland alla de barn och unga som årligen kommer till Hangö för att musicera.
Några av dem är Senny och Ellen Herler som tillsammans med föräldrarna fördriver tiden i väntan på att nästa lektion ska börja. Båda har valt violinen, samma instrument som festivalledaren. Fem år gamla Ellen plockar fram sin pyttelilla violin och framför ett stycke hon övat in tillsammans med storasyster. Båda övar flitigt för att utvecklas, men Senny som är nio år gammal har tack vare sitt försprång i levnadsår förstås hunnit lite längre än sin syster. Hon övar varje dag och springer på övningar tre till fyra gånger i veckan.
– Min dröm är att bli proffsmusiker, säger Senny Herler som började spela violin för fem år sedan, bara fyra år gammal.

En positiv atmosfär viktig

Helt rätt är att öva flitigt redan i ung ålder, anser festivalledaren Noa Nakai. Också han fick stöd i musikintresset av sina föräldrar när han var liten. Nakai deltog i många läger i stil med det i Hangö och övade flitigt.
– En positiv atmosfär är viktig, säger han och betonar föräldrarnas roll i en aspirerande musikers liv.
Alla de kring trettio som deltar i lägret blir inte proffsmusiker, men alla får en chans att uppleva hur ihärdigt övande ger resultat.
Under lägret får alla privatlektioner som anpassas individuellt, därtill övar deltagarna tillsammans i grupper som anpassas till vars och ens nivå i spelandet. De gemensamma kammarorkesterövningarna utmynnar i en konsert i slutet av lägret.
– Det går att ana en utveckling, orkestern blir bättre för varje år som går, säger Noa Nakai som är en förespråkare för musikpedagogik med långsiktiga mål.

Öppet för alla

Men inga proffsambitioner krävs för att få delta. Vissa har kommit till lägret utan att någonsin förr ha greppat ett instrument, andra är redan på professionell nivå. Så finns också de som ser musiken som en seriös hobby.
En av dem är Linda Svennblad som deltar i lägret för fjärde gången och är en av de enstaka vuxna som är med i år. Rösten är hennes instrument, och till vardags jobbar hon på museet i Hangö. Linda Svennblad ser lägret som en intensivkurs för den som kanske inte hinner öva alla dagar där hemma. Eleven kan få nya insikter om sitt musicerande och göra stora framsteg under bara en timme.
– Jag har fått verkliga aha-upplevelser här.
Alec Suursalmi som spelar piano har tillsammans med sin mamma hyrt en lägenhet för lägerveckan i Hangö. Han har hunnit se sig runt i staden och umgås med andra unga, men en aspekt toppar allt annat:
– Att få spela piano är det bästa, säger tretton år gamla Suursalmi som uppenbarligen njutit stort av morgonens privatlektion.
Trots en hög kvalitet på undervisningen ska det inte bli för allvarligt. Senny och Ellen Herler har hunnit bekanta sig med vackra Hangö.
– Vi har också ätit glass, säger Ellen Herler.

Musikläger i Hangö

Hangö musikläger ordnas i samband med Hangö musikdagar.
De unga får lektioner i violin, cello, flöjt, piano, gitarr och sång samt lektioner för kammarmusikgrupper.
Lägerdeltagarna får också ta del av fritidsprogram och musikupplevelser i form av Musikdagarnas konserter.
Hangö Musikdagar pågår 10–15.7. Programmet består av såväl inhemska namn inom konstmusik som av internationellt kända artister. I år ordnas också gratiskonserter och en klubbserie som presenterar unga artister inom jazz och folkmusik.

ANDRA LÄSER