Vad är hem egentligen?
Det är en fråga som har sysselsatt Michaela von Hellens och teamet bakom Bokkalaset inför det här årets upplaga av bokfesten.
– Det går att tolka jättebrett. Ser vi på de unga författarna på Bokkalaset handlar det mycket om att hitta sig själv i sin egen kropp eller sin egen identitet. I Maria Turtschaninoffs sista Maresi-bok far hon ju hem, medan Ann-Louise Bertells bok Vänd om min längtan handlar om hemmet helt konkret, säger von Hellens.
– Peter Sandström är egentligen den enda författaren som är hemma, i de andra böckerna handlar det om en rörelse till eller från hemmet.
Av kärlek till Ekenäs
Michaela von Hellens är producent för Bokkalaset för första året. Det hon slagits av under arbetets gång är den passion de som står bakom kalaset visar för evenemanget.
– Vi gör ett jättestort evenemang med jättesmå resurser. Vi har proffs som kommer hit men evenemangen är avgiftsfria. Det finns en otrolig drive bland de frivilliga som gör det här av kärlek till litteraturen och framför allt av kärlek till Ekenäs.
För att Bokkalaset äger rum just i Ekenäs har sin betydelse. Kalaset har under sina 18 år fått ett gott rykte bland författarna som en bokfestival där det finns tid att umgås på riktigt. Småstadsinramningen lämpar sig väl för den typen av bokfest.
– Vi kommer sist i en lång räcka evenemang under hösten. Det börjar med Åbo bokmässa, Göteborg och Helsingfors. De stora mässorna är hektiska tillställningar för författarna men på Bokkalaset hinner de andas ut och också lyssna på varandra.
Lyfter fram barnlitteratur
Utöver Bokkalasets sedvanliga program ordnas också i år Barnens och de ungas bokkalas, där alla svenskspråkiga skolor i Raseborg får besök av författare som pratar om sina böcker. Dessutom ordnas program för barn hela lördagen i Ekenäs bibliotek.
Men i år har barnlitteraturen också fått rum i dagsprogrammet för vuxna på Bokkalaset, en markering som von Hellens anser viktig.
– Det är viktigt att vuxna intresserar sig för barnlitteratur. Det är där allt börjar. Vi börjar inte läsa vid 52-årsålder, utan som barn. För att det ska gå att göra kultur måste det finnas pengar. Därför är det viktigt att lyfta fram barnlitteratur också i "stora" Bokkalaset och inte bara i de ungas Bokkalas.
Barnlitteratur diskuteras på lördag klockan 13 på kulturhuset Karelia, då Katarina Mazetti och Michael Wiander samtalar om att skriva för barn.
Fokus på poesi
En annan nyhet i år är poesilunchen på fredagen. Under tre timmar, mellan klockan 11 och 14, deklamerar medlemmar i teaterföreningen Svalan finlandssvensk poesi.
Lunchen inleds genom prisutdelning i den poesitävling som ordnats inom ramen för Barnens och de ungas bokkalas. Tävlingen riktade sig till åttondeklassare och vinnaren presenteras på fredagen klockan 11.
– Poesin har blivit lite styvmoderligt behandlad tidigare men nu har vi ett helt evenemang kring det. Poesitävlingen är också en helt ny grej, säger von Hellens.