Eric Roos fastnade för triathlon

Ekenäsbon Eric Roos började med triathlon för ett par år sedan och fattade tycke för sporten. Nyligen slutade han på tredje plats i en tävling i Kasnäs.

Utmaning. Eric Roos tilltalades av utmaningen i triahlon. Nu har han deltagit i flera lopp.
11.08.2018 17:16
– Det kändes som att allting lyckades för mig.
Så säger Eric Roos när han skall berätta om sin senaste triathlontävling. Roos tävlar på olympisk distans, vilket betyder att han simmar 1,5 kilometer, cyklar 40 kilometer och springer 10 kilometer. Hans tid när han blev tredje i Kasnäs var 2 timmar och 35 minuter.
– I fjol var jag tre minuter snabbare men det kändes ändå som att det gick bättre i år. Dessutom var det varmt när vi tävlade, det var 31 grader i skuggan.
Men han säger också att det finns en annan förklaring än värmen till varför hans tid var tre minuter långsammare än senast. Cykelsträckan var nämligen fem kilometer längre än vanligt. Roos berättar att det berodde på att man på det sättet kunde ha vändpunkten på samma plats, oberoende av vilken klass man deltog i.
– Annars skulle deltagarna ha kommit i mål på olika platser.

Intressant utmaning

Det var för ett par år sedan som Roos bestämde sig för att prova på triathlon. Han har alltid idrottat men kände att han ville prova på någonting nytt.
– Också tidigare hade löpning, cykling och simning ingått i min träning men jag hade inte kombinerat dem. Det verkade intressant och 2016 deltog jag i min första triathlontävling.
Efter det har Roos tävlat i sex triathlonlopp. Fem gånger har det rört sig om olympisk distans och en gång testade han på sprint. I och med att påfrestningen är stor och att säsongen inte är särskilt lång i Finland, så är det inte möjligt att tävla hur mycket som helst.
– Om man räknar med att det krävs mellan två och tre veckor vila efter ett lopp, så hinner du kanske delta i fyra eller fem tävlingar per sommar, säger Roos.

Viktigt att träna mångsidigt

Så här långt har Roos inte provat på något längre än olympisk distans och han har heller inte någon tanke på att ta steget till ironmanklassen. I den skall deltagarna simma 3,8 kilometer, cykla 180 kilometer och utöver det också springa ett maratonlopp.
– Jag skulle klara av både cyklingen och simningen, men löpningen skulle vara tuff. Jag tycker inte att det finns någon glädje i att springa så långt och jag har aldrig varit på en löprunda som är längre än 15 kilometer.
Han säger också att känslan redan nu är bra efter att ha klarat av ett kortare triahtlonlopp. Roos ser egentligen ingen orsak till att testa på det längre loppet enbart för att det eventuellt skulle ge honom en bättre känsla efteråt. Oberoende av om det rör sig om olympisk distans eller ironman, så förstår säkert de flesta att man inte klarar av ett lopp utan att träna.
Roos säger att han strävar efter att träna mångsidigt, men han försöker också se till så att han har en vilodag per vecka.
– I mitt första triathlonlopp simmade jag bröstsim för jag klarade inte av frisim. Efter det har jag fått hjälp av simtränaren Kenneth Karlsson som har en träningsgrupp för triathlonister. Hans träning har varit till stor nytta.
Roos räknar också upp cirkelträning i Ekenäs gymnastikförenings regi som en viktig del i arbetet.
– Bålstyrka är alltid bra att ha. Jag har också haft turen att jag aldrig har dragit på mig någon allvarlig skada, även om jag alltid har idrottat.

"Det rekommenderar jag inte"

Det är ändå inte endast triathlonlopp som står på agendan för Eric Roos. Bland annat har han flera gånger deltagit i det svenska cykelloppet Vätternrundan. Dessutom har han en gång åkt Vasaloppet och det gjorde han utan skidträning.
– Förstås hade jag tränat, men det hade inte handlat om skidåkning. Jag ägde inte ens ett par skidor utan jag lånade min pappas. Jag lånade också hans skidpjäxor.
Pjäxorna visade sig visserligen vara för stora, men det löste Roos på ett enkelt sätt.
– Pappa sade att jag skulle ta ett extra par yllesockor och det gjorde jag. Det gick bra de 60 första kilometerna men efter det var det tungt. Men jag kom i mål fast jag skulle nog inte rekommendera någon att göra så.
Han säger att det finns tankar på att åka Vasaloppet igen.
– Man kan kanske kalla det en dröm, men jag skulle gärna delta när Vasaloppet fyller 100 år. Jag antar ändå att det är ganska många som har samma plan.
Vasaloppet har också en del i en annan av Roos idrottsmålsättningar.
– Jag har lekt med tanken om att göra en så kallad svensk klassiker. Alltså att delta i Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet (löpning) och Vansbrosimningen under ett och samma år.

ANDRA LÄSER