En "hissnande" resa i tiden

Det är dags för en tredje resa med hissen ner till 1700-talet för Kalle Knaster, Miranda och papegojan Kalasfia.

Författaren gör övergången mellan nutid och 1700-tal på ett smidigt sätt, och 1700-talet känns som en lika naturlig miljö för Kalle och Miranda som deras egen tid, skriver recensenten.

Kalle Knaster, Miranda och den magiska korpfjädern.

Carina Wolff-Brandt.

Vingpennan, 174 sidor.

Carina Wolff-Brandts senaste bok om Kalle Knaster och hans bästa kompis Miranda inleds i jultider. Kalles mamma planerar som vanligt en försäljning av det gamla huset som Kalle och föräldrarna bor i, vilket Kalle vill undvika till varje pris. Huset är ett gammalt hotell som har en hiss om man kan resa i tiden med, och så är det ju Miranda förstås – henne vill han inte förlora.

Resa till 1700-talet

I början av boken är Kalle arg. Miranda är bortrest och för att förhindra att Kalle beger sig i väg till 1700-talet för gott har hon tagit med sig kalendern med vars hjälp de har rest i tiden. En dag får Kalle oväntat besök av Välling-Ville, som tagit sig från 1700-talet till Kalles tid för att be honom ta hand om en gammal bok.

Miranda återvänder så småningom och mystiken kring boken tätnar, samtidigt som Kalles mamma får besök av en svartklädd dam, Mona Dé. Kalle blir misstänksam, och plötsligt omringas hans hus av korpar. Han och Miranda får åter anledning att besöka 1700-talet och värdshuset Gyllene Lyktan, där de får vara med om ytterligare ett spännande äventyr.

Mellan gott och ont

Det är en fördel att vara bekant med de tidigare böckerna om Kalle Knaster och Miranda före man tar sig an den här boken eftersom flera hänvisningar till dem finns med här.

Piraten, Kapten Longrock, Välling-Ville och papegojan Kalasfia är några karaktärer som inte introduceras desto mera, men författaren låter ändå läsaren förstå då handlingen framskrider att de är bekanta från tidigare. En introduktion till barnens tidsresor ges ändå inledningsvis för att läsaren ska få ett sammanhang, vilket är bra. Berättelsen är på många sätt av det traditionella slaget, där kampen mellan det goda och onda är handlingens ledstjärna och äventyr och mystik finns med som en central del.

Boken är händelserik och spännande rakt igenom, samtidigt som vänskapen mellan Kalle och Miranda skildras på ett fint sätt. Förhållandet mellan dem är visserligen spänt inledningsvis, men de lyckas snabbt klara upp sina meningsskiljaktigheter.

Nya karaktärer

Mona Dé som besöker Kalles mamma för att skriva ett inredningsreportage och den vimsiga kaféägaren Windy Vimmelskaft är nya, färgstarka karaktärer för den här berättelsen. Att något är konstigt med dem båda blir Kalle och Miranda snabbt varse, men att svaret finns i 1700-talet hade de inte väntat sig.

Boken har relativt korta kapitel utan bilder, och lämpar sig väl för barn i lågstadieåldern, antingen som högläsning eller för barnen att läsa själva. Författaren gör övergången mellan nutid och 1700-tal på ett smidigt sätt, och 1700-talet känns som en lika naturlig miljö för Kalle och Miranda som deras egen tid. Handlingen är tidlös trots sin tematik och garanterat sträckläsningsmaterial för flera unga läsare.

ANDRA LÄSER