Kolumn: Nu har väljarna tydligare alternativ i vårens val

24.01.2023 14:30
Socialdemokraternas ordförande Sanna Marins uttalande om att hon ”inte ser SDP och Sannfinländarna i samma regering” var så självklart att det är förvånande hur mycket debatt det skapat. Partierna skiljer sig markant i grundläggande frågor som människosyn, miljö och klimat, EU, invandring, nationalspråk och sätt att föra politik på att ingen som följt politik på riksnivå borde vara förvånad.
Visserligen brukar partiledare på gott och ont vara försiktiga i sina kommentarer om regeringskoalitioner inför val i Finland. Ingen vill nämligen införa blockpolitik eller ge andra möjligheten att dra på sig offerkoftan. Men att hålla precis varje dörr öppen för den politiska traditionens skull tjänar inte demokratin, tvärtom. Väljarna har rätt att veta vilka möjligheter som är uteslutna, och därmed vilka som är tänkbara.
Allra först ska vi förstås ha ett valresultat på kvällen den andra april, om mindre än tio veckor. Vi ser ut att gå mot en kampanjtid med frågor om ekonomi i fokus - samtidigt som krig och kriser fortgår. Finland ska enligt mig självfallet fortsätta stödja Ukraina och ukrainska flyktingar, hjälpa hushåll som drabbats av höga elpriser över krisen och göra mer för att åtgärda vårdskulden och fortsätta satsa på utbildning på alla nivåer. Att göra allt detta samtidigt som lånebördan i och med krishantering av nödtvång skjutit i höjden kräver val och prioriteringar. Det säger sig självt att vi nu mer än någonsin måste slopa olönsamma slöseriprojekt som det så kallade ”entimmeståget”.

ANDRA LÄSER