Kaj Ranta och Leif Lindman fick sina livräddningsmedaljer

Kaj Ranta och Leif Lindman räddade livet på en pojke i Pojo i fjol. Drygt ett år senare har de nu tilldelats presidentens livräddningsmedalj.

Jesse Vilja, Kaj Ranta, Leif Lindman, Fredrik Kontinen och Mari Pakola belönades med livräddningsmedaljer. Med på bilden är även överdirektör Merja Ekqvist, överinspektör Ilkka Heinonen samt direktör Tommi Laurinen från Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Fem modiga personer fick i går torsdag presidentens livräddningsmedalj – däribland Karisbon Kaj Ranta och Pojobon Leif Lindman som i slutet av juli i fjol räddade en liten pojke ur en brinnande bil vid bensinmacken i Pojo.
Medaljerna överräcktes av Merja Ekqvist, överdirektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
– Ärade livräddare – ni har visat ett stort mod, utomordentlig kontroll över era känslor och en förmåga att snabbt och rådigt ingripa i livsfarliga situationer, sade hon.

Fungerar automatiskt

Lindman och Ranta konstaterade att människans "autopilot" går på vid nödsituationer som denna:
– Man tänker inte så mycket, utan gör automatiskt vad man bör för att rädda en medmänniska som är i fara.
För dem var det, utöver den officiella medaljen, en stor belöning att ha lyckats rädda livet på ett litet barn.
Leif Lindman från Pojo mottog presidentens livräddningsmedalj i går.
De tre andra som fick sin livräddningsmedalj vid ceremonin i torsdags var Jesse Vilja, Mari Pakola och Fredrik Kontinen.
Årligen delas ett tiotal livräddningsmedaljer ut i Finland, så även i år. Medaljerna har delats ut sen 1920-talets början.

ANDRA LÄSER