Sydeuropeisk värmebölja drar in över Finland på veckoslutet – kan bli upp till 25 grader

De senaste veckorna har varit kyligare än normalt i juli men nu väntas ett trendbrott.

Värmeböljan håller i sig åtminstone till början av nästa vecka.

Sommaren anländer äntligen på veckoslutet. Från och med lördag väntas temperaturerna stiga till mera normala temperaturer för juli.

– Från lördag väntas temperaturen stiga i hela landet till runt 20 grader. På vissa ställen kan temperaturen bli ända upp till 25 grader, säger Anna Latvala som är jourhavande meteorolog på Foreca.

– Det är ändå svårt att förutspå vädret den här veckan eftersom lokala regnskurar på vissa ställen lokalt kan kyla ner luften, säger Latvala.

I början av denna vecka får vi dras med lite kyligare temperaturer. På onsdag regnar det i västra delen av landet och på vissa ställen kan det förekomma åskskurar.

– På torsdag börjar trenden redan vända då det blir kring 20 grader i största delen av landet och klart väder, säger Iiris Viljanmaa, som är jourhavande meteorolog på Meterologiska institutet.

Efter det kommer det långsamt bli varmare innan värmeböljan slår till ordentligt på veckoslutet. Värmeböljan väntas hålla i sig under början av nästa vecka eftersom det då har dragit in ett högtryck över Finland.

ANDRA LÄSER