Spelrecension: Nya Dead Space är allt originalet var – och överraskande mycket därtill

Alexander har förälskat sig i Electronic Arts fjorton år gamla rymdskräckis på nytt.

Den nya grafikmotorn tar inlevelsen ombord på USG Ishimura till en helt annan nivå, med kraftigt ökad detaljrikedom och stämningsfulla skugg- och ljusspel.
04.02.2023 14:06 UPPDATERAD 11.02.2023 14:27

Spel: Dead Space.
Format: Xbox Series X/S, PlayStation 5, PC.
Åldersgräns: 18.
Betyg: 4/5

Att vi har Capcoms Resident Evil-remakes att tacka för att Dead Space nu ”moderniserats” är ingen vildare gissning. Men så länge EA tagit efter även ambitionsnivån och fingertoppskänslan som utmärkte de spelen har jag inga som helst invändningar mot initiativet.
Jag visste inte riktigt vad som väntade mig då jag tog mina första stapplande steg på rymdskeppet USG Ishimura. ”Snyggt, javisst, men behövs ens en fullskalig remake av ett spel från två konsolgenerationer tillbaka?” gick tankarna. Förändringens vindar visar sig emellertid ha blåst även innanför den nymålade fasaden, som resulterar i ett ännu bättre spel än det jag förälskade mig i redan 2008.
Nya Dead Space är för all del troget originalet i tonen och spelmomenten men samtidigt mer modifierat och vidareutvecklat än det först ger sken av. Det är bara så subtilt och självklart implementerat att man ibland kanske inte ens registrerar vad som ändrats. USG Ishimura är nu ett mer sammanhängande komplex av korridorer och dörrar snarare än uppdelat i åtskilda sektioner; med omflyttade rum och nya utrymmen som tidigare stått outforskade. Man har också finkalibrerat hur, vart och med vilken frekvens fiendekonfrontationer uppstår, hur audiovisuella skrämselinslag triggas och på vilket sätt nya vapen och föremål introduceras.
Den delikata balansen ger upplevelsen ny fräschör, utan att för den sakens skull äventyra originalets själ.
I rymden kan ingen höra mig skrika – men EA Motives insats förtjänar inte desto mindre hyllningsrop för det.

ANDRA LÄSER