Ungdomsorkestern har nått medelålder

Musikgruppen DoReMingå, som började som en ungdomsorkester, firar sin fyrtioåriga existens med jubileumskonsert i Täkter.

Samhörighet. Musikgruppen DoReMingå har blivit ett sammansvetsat gäng med god anda.
För fyrtio år sedan grundade Rolf Sonntag Ingå ungdomsorkester som svar på ett ökat intresse bland barn och unga att komma med och spela i Ingå spelmansgille. Kring tjugo år senare bytte gruppen namn till DoReMingå och på lördag är det dags för den ungdomliga orkesterns fyrtioårsjubileum. Orkestern leds fortfarande av Rolf Sonntag, som själv hunnit fylla åttio.
– Musiken är en av de bästa hjärnreparatörerna. Jag har nog funderat på framtiden men än ska jag inte sluta. Det är ju så när man är musikgalen, säger han med ett av sina skratt, som lätt bubblar till ytan.
– Musik är också bra för humöret. Och så håller det i gång en, säger Camilla Sonntag-Backman.
Hon har varit med under gruppens alla fyrtio år – med en liten parentes under studietiden och trivs med både musiken och gänget.
– Samtidigt som det är roligt att spela och sjunga i grupp så förkovras man lite hela tiden. Man får små utmaningar – nya arrangemang och stämmor, så man lär sig lite hela tiden. Och det sporrar, säger hon.
Ny i sammanhanget är Lars Lindholm, som är med i DoReMingå för första året.
– Jag har hållit på med musik hela mitt liv. Jag fick mitt första dragspel när jag var tio år och jag har alltid tyckt om att sjunga, säger han.

Rogivande i kyrkor

DoReMingå uppträder på varierande tillställningar, från högmässor till byadagar. Repertoaren är blandad och består av underhållningsmusik, visor, schlager, allsång, dansmusik, folkmusik och en kyrkorepertoar.
– Roligast är det med stora tillställningar, där man får sjunga för en stor publik. Det ger tillfredssällelse, säger Lindholm.
– Jag tycker det är mest rogivande att spela i kyrkor. I kyrkorummet kan man få så starka känslor att man inte kan tro det, säger Rolf Sonntag.

Viktigt att få önska

I DoReMingå får alla önska sig sånger att uppträda med.
– Sen är det Rolf som arrangerar låtarna och skriver stämmor i rätt tonläge. Sen börjar vi öva, säger Sonntag-Backman.
– Det är viktigt att folk får önska vad de spelar, säger Rolf Sonntag.
Gruppen övar i Täkter och har i dag tio medlemmar. Medlemsantalet har varierat genom åren och medlemmarnas ålder har varit allt mellan 8 och 85 år. Gruppen fungerar under Ingå medborgarinstitut.
På lördagens konsert uppträder förutom DoReMingå även Ingå spelmansgille och ungdomsgruppen The Hobs. Kvällen består av sång- och musikuppträdanden och dans.
– Vid sådana spelningar får man själv mest variation. Men det är alltid roligt att uppträda, säger Camilla Sonntag-Backman.

Ingbohed, Täkter, lördagen den 27 oktober klockan 18-23.

ANDRA LÄSER