Nya ägare tar över Kyrkslätts anrika tågstation

Ett aktiebolag från Esbo har köpt fastigheten med Kyrkslätts tågstation. Den nästan hundra år gamla byggnaden är känd bland annat eftersom den ingick i det sovjetiska arrendeområdet under Porkalaparentesen.

Kyrkslätts tågstation har ny ägare sedan årsskiftet.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
11.01.2023 09:24
Kyrkslätts anrika stationshus från 1926 har bytt ägare. Sedan årsskiftet är det aktiebolaget Nordproject från Esbo som äger byggnaden, köpet gick loss på 150 000 euro.
Bolaget bekräftar att de kommer att fortsätta verksamheten i stationshuset som tidigare med de nuvarande hyresgästerna. I nuläget finns det bland annat en R-kiosk i stationshuset.
Det var i höstas som tidigare ägaren Senatstationfastigheter lade fastigheten med den tillhörande byggnaden till salu. Utgångspriset för den 1130 kvadratmeter stora fastigheten var 50 000 euro och budgivningen tog slut den 23 september. Köpebreven blev klara i december.
VR har inga tjänster för tågresenärer i byggnaden.
Under Porkalaparentesen hörde Kyrkslätts tågstation till området som arrenderades av Sovjetunionen.

Anrik byggnad

Stationsbyggnaden i Kyrkslätt har en historia utöver det vanliga. Under Porkalaparentesen ingick stationen i området som arrenderades till Sovjetunionen, och de finländska tågen som åkte längs tågbanan genom området måste skymma fönstren så passagerarna inte fick någon insikt i vad som hände på året.
Själva byggnaden är ritad av chefsarkitekten vid finska järnvägsstyrelsen Bruno Granholm. Byggnaden baserar sig på samma ritningar som stationshuset i Köklax i Esbo. Granholm planerade många kända byggnader, bland de mest kända är Kapellets glaspaviljonger i Esplanadparken i Helsingfors.

ANDRA LÄSER