Erkänt evenemang påtagligt populärt

Flytten till gamla knivfabriken verkade inte ha rubbat några cirklar. Det kryllade av besökare på Slow Food-festivalen i Fiskars igen.

Det var mycket folk i den gamla knivfabriken.

"Festivalen har under åren lockat tusen och åter tusen besökare till Västra Nyland för att uppleva närmat. Föreningen har genom festivalen, och genom att oförtrutet prata för ren, rättvis och lokalt producerad mat, sammanfört närmatsproducenter och -förädlare i regionen med konsumenter. Slow Food Västnyland, med många eldsjälar och projekt parallellt och i samarbete med dem, har berett väg och jobbat engagerat för att skapa den matregion att räkna med som Västra Nyland är i dag. Slow Food Västnyland är en sann förebild för arbetet med att främja rena råvaror, närproducerad mat och det lokala företagandet samt den finlandssvenska matkulturen."

Med de orden utnämnde Marthaförbundet i fredags föreningen Slow Food Västnyland till årets matkulturstipendiat.

– Vi är väldigt tacksamma. Det betyder verkligen mycket att det kommer just från en stor organisation som Marthaförbundet. Deras motivering känns verkligen hedrande. Det ger en extra puff åt oss, säger en av de ovannämnda eldsjälarna, Pontus Berglund när vi stöter på honom i vimlet i den gamla knivfabriken.

Vad ska man då göra med den extra puffen? Berglund säger att man kan avslöja mer i vinter.

– Men samarbetsavtalet med staden ger nya möjligheter. Vi har visioner för hur vi kunde utveckla verksamheten. Festivalen har tagit det mesta av vår tid och energi men nu kan vi jobba året om.

Det hörs ständigt sorl i Berglunds radiotelefon. Det tyder på kommers. I fjol hade festivalen 8 000 besökare och målet är minst lika många i år.

– Vi vet med säkerhet först när vi räknat biljettintäkterna. Men det verkar vara ganska fullt överallt.

Nytt för i år är att festivalen arrangeras i den gamla knivfabriken. Det är kanske inte lika mysigt som förr, men desto mer praktiskt.

– Utställarna är nöjda. De har uppskattat att det varit möjligt att köra ända in i hallen för att lasta av.

Mer medvetna

Vid Koskis gårds monter är det full rulle. Kvalitetskött är efterfrågat.

– Många kommer tillbaka till vårt stånd år efter år. Vi har fått stamkunder här. Man märker att människor blir mer medvetna om mat och produkter, säger Helena von Limburg Stirum.

Hon tycker att flytten till den gamla knivfabriken verkar vara ett lyckat drag.

– Hittills har det fungerat bra. Men det är lite tidigt att säga.

Kristina och Björn Lindström är potatisodlare på Bålaby gård i Svartå. Också deras vackra potatis hade bra åtgång.

– Det var en krävande säsong på grund av den kalla våren. Vissa sorter har lite problem med kylan. Men relativt bra var skörden ändå, säger Björn Lindström.

Efter de första timmarna av tvådagarsfestivalen tyckte han att tillströmningen av besökare verkar bra.

– Det känns som att här är mycket folk. Det ser ut att finnas en efterfrågan på närodlat.

Hur ser er typiska kund ut? Är det idealister eller förmögna personer köper lokala råvaror?

– Vi har gårdsförsäljning också. Det finns inga typiska kunder. Också yngre har snappat upp trenden. Skaran är väldigt brokig. Det är positivt.

Går det att göra en trerättersmiddag med bara prima råvaror från Västnyland?

– Absolut! Vi är ganska självförsörjande. Vi har havet nära och bördiga jordar.

Om det finns en efterfrågan borde det väl vara attraktivt för unga att bli jordbrukare.

Har det någon för betydelse för generationsväxlingen inom jordbruket?

– I vårt fall gällde det min fru. För henne var det ganska självklart ända sedan hon var liten att det var det här hon skulle göra. Nu har vi tre barn. Månne inte någon av kan tänka sig att ta över. Fast flickorna har ju noterat att det är långa dagar och att man blir skitig om händerna.

Slow Food Festival i Fiskars fortsätter på söndag klockan 10–16.

Stipendiet

Årets matkulturstipendiat Slow Food Västnyland utsågs på fredagen på evenemanget Dine Together Fiskars i Fiskars. Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro. Priset delades ut av Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt.

ANDRA LÄSER