Komponentbrist ledde till färre nya bilar i september

Av alla nyregistrerade bilar var 11 procent elbilar. Ändringar i beskattningen kan ha fått en del bilister att skjuta upp köpet.

Från och med den här månaden slopades bilskatten för elbilar, samtidigt höjdes fordonsskatten för elbilar i motsvarande grad.
Antalet nyregistrerade bilar minskade klart i september jämfört med fjolårets siffror, trots att efterfrågan så gott som har återställts efter pandemin. Orsaken är komponentbrist som har lett till leveransproblem, uppger bilbranschens informationstjänst Autoalan tiedotuskeskus i ett pressmeddelande.
Under året har det registrerats 7,2 procent fler personbilar än i fjol, sammanlagt nästan 80 000. I september var nyregistreringarna däremot 22,4 procent färre än i fjol, endast kring 6 500 bilar.
En liknande trend gäller också nyregistrerade skåpbilar och lastbilar. Samtidigt har det skett en liten ökning i försäljningen av begagnade bilar.
Av alla nya bilar som registrerades i september var 19 procent laddhybrider och 11 procent elbilar. En del köpare antas ha skjutit upp köpet av bil till oktober, då bilskatten slopas för elbilar. Under årets sista månader förväntas försäljningen av elbilar öka igen.
Enligt pressmeddelandet kan köpet av en elbil subventioneras med upp till 3 500 euro. Utan det statliga stödet är elbilar i medeltal 20 000 euro dyrare än bensinbilar.