Ny ABC-bok klär gammalt koncept i nya, fräscha kläder

Den nyaste ABC-boken på den finlandssvenska marknaden visar sig vara en överraskande positiv läsupplevelse.

Lotta Moring och Emma Rönnholm: Fröken Frigga Krikonqvist. Marginal 2016.
Min första tanke när jag fick boken Fröken Frigga Krikonqvist i handen var "behövs det verkligen en till?". Efter alla de ABC-böcker jag läst för barnen under åren kändes behovet av ännu en dylik minimalt. Men efter att ha läst Lotta Morings rim och låtit ögat vila på Emma Rönnholms vackra och skojiga teckningar är jag benägen att ändra åsikt. Även om formatet ingalunda är originellt, detta har gjorts många gånger förr, är det mycket trevligt att få en fräsch variant av det traditionella stuket.
Många av rimmen är överraskande medryckande. I de bästa stunderna för de tankarna till Lennart Hellsing och hans härliga värld. Bokstaven C är en sådan: "Cirkusprins vill Caesar bli/clown och trollerigeni/cykla i cylinderhatt/träna en citrongul katt/växa sexti centimeter/köpa chaminjontapeter/cirkla runt i rymdraketer".
En skön aspekt av boken är att orden vid respektive bokstav inte behöver börja på den bokstaven. Det ger författaren mycket större möjligheter och friheter än i de böcker där man nödvändigt ska hitta på ord på varje bokstav. Då blir just bokstaven Q och Z väldigt enspåriga. Moring har i stället valt att låta bokstävernas ljud vara ledstjärna. Därför blir just bokstaven Q, som gett namn åt hela boken, ett festligt frosseri i q-ljud: "Fröken Frigga Krikonqvist/tyckte maten var för trist./Ge mig soppa med queneller/knallgul squash och kantareller!/Baconpaj, en läcker quice/serverad av en kvick dervisch./Till sist ett vin med fin bouquet/roquefortost, en klick gelé."
Detsamma gäller för övrigt bokstaven Z där Fridolin ifrån Berlin (han som mumsar på en mazarin) otvunget blandas med en grupp jazzspelande azteker.
Emma Rönnholms illustrationer har samma känsla av befrielse som de bästa rimmen i boken. Sprudlande och färgsprakande bildar de en härlig inramning till texterna och matchar stämningen i innehållet.

ANDRA LÄSER