Ingå spelmansgille struntar i trender

Ingå spelmansgille får västnylänningarna att bjuda upp till dans sedan över fyrtio år tillbaka. Nu har de släppt en ny skiva.

Musiken förenar. Ingå spelmansgille ser fram emot en händelserik höst.
Skivan Sol över Ingå, Ingå spelmansgilles första på elva år, kom ut i maj. Den speglar gillets nuläge.
– Repertoaren på över hundra låtar har sakta vuxit fram och formats alltmedan tiden gått. Man tröttnar på en låt och tar in en annan i stället, säger Anders Holmberg som leder det anrika spelmansgillet i Ingå.
Med finns såväl några låtar som aldrig spelats in förut som gamla klassiker i gillets egen tappning. Det är traditionsmusik: folkmusik och gammaldans som vals, polka och schottis.
– Vi jagar ständigt efter nytt material.

Nytt uppsving för folkkär genre

Ingå spelmansgille grundades 1976. Anders Holmberg är den av medlemmarna som varit med längst, han gick med i gillet några år efter startskottet. Medlemsantalet har gått upp och ner i takt med genrens popularitet under årens gång. Nu ser Anders Holmberg ett uppsving igen.
Också själva musikstilens popularitet går likt det mesta i vågor. Det som är gammalmodigt en dag är nostalgiskt och coolt en annan.
– Under 80-talet var gammaldans populärt i Västnyland, därefter har populariteten dalat, säger Holmberg om den folkkära genren.
Nu vittnar Anders Holmberg om hur hundratals helsingforsare rusar ut på dansgolven när de hör dansmusiken ljuda. Kurser ordnas för att lära sig de traditionella dansstegen. Folkdansen har å sin sida aktiva unga engagerade i Pojo och Ingå, berättar han.

Träffa likasinnade genom musiken

Under alla år har musiken och den trevliga samvaron hållit ihop gillet. I höst ska gruppen åka på två olika kryssningar, en där den spelar för 600 äldre på färjan till Sverige, en annan där musiker och dansare från hela landet samlas.
– Att träffa andra likasinnade brukar vara mycket inspirerande, säger Anders Holmberg om den traditionella kryssningen som kallas Folklandia.
Anders holmberg talar också om ett eventuellt större samarbete nästa år när Ingå är västnyländsk värdkommun när Finland firar hundra år av självständighet. Än så länge är inget säkert, men kanhända blir det ett västnyländskt samarbete i någon form.
– Vi jobbar hårt på saken, men än så länge är inget fastslaget, säger Anders Holmberg hemlighetsfullt.
Men också publiken på torra land har spelningar med Ingågillet att se fram emot. Nästa i tur är hantverkardagen på Gammelgården i Ingå. Också på hösten gör gruppen några strategiskt utvalda nedslag runtom i landet, men inte för många – att sammankalla hela gillet när många har jobb och barn kräver en del koordinering.
– Vissa nyckelspelare, i synnerhet de som kompar, måste alltid vara med.
Här tolereras ingen stress. Verksamheten ska stanna på en sådan nivå att medlemmarna har det lika trevligt som de som tar sig ett svängom i publiken.

Spelmansgillet på hantverkardagen

Ingå spelmansgille uppträder på hantverkardagen i Ingå 16.7. Evenemanget pågår klockan 9–13.
ANDRA LÄSER