Julens budskap i vackert tonspråk

Cajornas julkonsert är en årligt återkommande efterlängtad upplevelse; nånting gammalt, nånting nytt.

Julstämning. Blandade kören Cajorna gav en mångsidig julkonsert i söndags.

Konsert: Cajornas julkonsert. Dirigent: Sara Selenius. Medverkande: Teddy Granroth, piano, Finlands lucia.Plats: Ekenäs kyrka söndagen den 16december kl. 18

Inför en fullsatt kyrka inleder körens välklingande damkvartett Lady Birds med M. Helas Hiljainen joululaulu; den lilla människan och det lilla formatet, den tystlåtna sången, den avlägsna sången.

Med Teddy Granroths pianopärlor och en vacker ljusprocession intar nu hela kören koret i kyrkan och öppnar våra hjärtan till tonerna av den kända och älskade julsången Stilla natt av Franz Gruber. Det finns många anekdoter om den sången, till exempel den som handlar om ett ”Stilla natt-sällskap” som reser omkring i olika kyrkor och kapell för att hitta den ultimata akustiken för just Stilla natt. Kanske borde vi skicka dem en inbudan?

Kärleken övervinner hatet

Kyrkoherde Anders Lindström sade i sitt välkomsttal att det glada budskapet och kärleken övervinner hatet i dagens värld.

Sopranen Beatrice Nyberg gav, med innerlig och varm stämma, glans åt den traditionella julsången Nu tändas tusen juleljus. Hugo Alvéns Julsång visade att kören under sin dirigent Sara Selenius har utvecklat sin precision, tonsäkerhet och klangmedvetenhet.

Första avdelningen avslutades med en intressant österrikisk julsång, där körens herrar stod för spännande, effektfullt vindsus. Fräscht.

Finlands Lucia med sina fem tärnor gjorde stilig entré, ljusbärande och välsjungande. Under fem sånger spred de sin del av julens glädje. Ljuset och hoppet får vintermörkret att ge vika. Jannike Sandström ledde sina flitiga ljusbärare med säker hand.

Pärlor av toner

I kvällens program fanns glädjande även några nyheter; den österrikiska julsången Still, still, still bjöd på fina klanger i nedtonad nyans. Som kontrast och med fina forteklanger bjöd kören på den alltid lika efterlängtade O, helga natt. Arrangemanget av Olav Söderström klingade suveränt och stort. I sången Koppången sjöng körens altsångare med inlevelse den stämningsfyllda texten av Py Bäckman. Till många svårigheter i körsång hör att sjunga unisont. Det klarade altarna med glans. Även herrstämmorna fick visa sina lejonklor i Staffansvisan.

Ave Maria en höjdpunkt

En av höjdpunkterna i konserten var Stina Egger-Landéns solo Ave Maria. Här i Schuberts komposition och till en obekant text av Frankfurter/ Fischer sjöng hon med stor innerlighet och chosefrihet de långa fraserna. Varmt tilltalande.

Julsången Ding dong! Merrily on high bjöd på fullödig, sprudlande körsång i skönt forte. Programmets lilla humorinlägg bjöd kören på i den tjeckiska folkvisan: Pujdem spolu do Betléma.

Med ett format av en mera sluten cirkel sjöng en del av kören Wilhelm Peterson-Bergers Stemning. Här imponerade basstämman med låga toner.

Före avslutande psalmen och allsången Härlig är jorden sjöng Cajorna den latinska hymnen Adeste Fideles, hos oss känd som julpsalmen Dagen är kommen. En ståtlig avslutning på en mångsidig, välplanerad och välsjungen julkonsert.

Stående ovationer renderade ett svängigt extranummer: Siyahamba.

ANDRA LÄSER