Han skrev för att väcka läslusten

Ilska var den sista puffen Michael Wiander behövde för att börja skriva. Men själva skrivandet är en lustfylld process för honom.

Äventyrligt. Michael Wiander har skrivit boken Dexter Olssons äventyr: Morfars hemlighet för att ge barn i bokslukaråldern mer att läsa.
Den låg länge i skrivbordslådan, boken om Dexter som åker på äventyr med sin morfar för att rädda världen. Men nu är den utgiven och har blivit omtyckt bland de barn som läst den.
– Boken är ju fortfarande väldigt okänd men barnen verkar tycka om den. Och det som är otroligt kul är att också barn som har lite svårt att läsa läser den, säger Michael Wiander.
Det var också ett av syftena med boken, att locka barn att läsa mer – både dem som redan läser mycket och dem som inte gör det. För att barn läser allt mindre är något som Wiander bekymrar sig för.
– Jag ville hjälpa barn att läsa mer, inte avskräcka dem från att läsa. Jag har försökt göra det enkelt för alla att läsa boken. Den är inte skriven på lättläst svenska men den har stor text och korta kapitel.

Svordomar blev för mycket

Tanken på att skriva en barnbok kom ursprungligen från Wianders egen dotter då hon var i bokslukaråldern. Hon läste allt hon kunde få tag på. Då hon slutligen fastande på Harry Potter, som hon tyckte var för svår, tänkte Wiander att han kanske skulle skriva en barnbok själv.
– En dag kom hon hem med böcker med svordomar i. Då blev jag arg, det tyckte jag inte om. Ilskan drev mig, jag ville skriva en fin bok med vackert språk som inte var läskig.
Resultatet blev en 600 sidor lång tegelsten som ska vara den första i en tolvdelad serie om Dexter Olsson.
– Det är en serie för bokslukarbarn. Min dotter formulerade beställningen så att hon ville ha en tjock, lång, evig serie som är spännande men utan monster. När jag väl började skriva tog storyn bara fart av sig själv.

Måste vara roligt

Boken innehåller en del stoff från Michael Wianders egen barndom. Han är född i Ekenäs men familjen flyttade till Sverige efter arbete då han var bara tre år gammal. Hans pappa bor fortfarande kvar i Ekenäs, och under uppväxten tillbringade han alla somrar och andra ledigheter i staden.
– Jag var ganska ensam då jag var liten och eftersom min pappa flyttade tillbaka till Finland blev det så att min morfar tog mycket hand om mig. Han var en speciell person och hade bland annat varit på sjön i femton år och åkt runt jorden flera gånger. Han berättade för mig om sina resor till Afrika, Kina och Indien.
De här berättelserna och Wianders egen oro för världens tillstånd när han var barn är invävda i berättelsen om Dexter.
– Jag tänkte mycket på orättvisor, svält och krig när jag var liten. Jag förstod inte varför människor gjorde så mot varandra. Jag ville bli superhjälte och lösa alla problem i världen.
Boken innehåller både spänning och äventyr men också humor.
– Jag kan sitta och skratta åt mina egna skämt när jag skriver. Skrivandet är lustfyllt för mig, det måste kännas roligt. Annars går det inte.

Pengabristen avskräckte

Att skriva är det bästa Michael Wiander vet, men trots tidig uppmuntran av sin mamma, som ständigt läste högt för honom då han var barn, ville han inte satsa på en karriär som författare. I stället blev han ekonom och driver sedan tio år ett eget företag som sysslar med rekrytering.
– Det är ganska tråkigt egentligen. Jag älskar att skriva men sen kommer livet emot. Visst hade jag en dröm om att bli författare men jag har sett att det kan vara ett lyckligt liv men också ett mycket fattigt liv. Det avskräckte mig.
Själv var han ingen bokslukare då han var barn. Men då han kom över böcker av Ole Lund Kirkegaard vände det.
– Hans böcker fick mig att börja läsa själv och att tycka om att läsa. Jag skrattade hela tiden, jag gillade humorn.
I övrigt läste han mest serietidningar, och i ett väldigt tidigt skede blev hans läsande seriöst.
– Redan som 15–16-åring började jag läsa filosofi och psykologi och Goethes Faust och så. Jag blev seriös rätt snabbt där.
Boken om Dexter är inte det första han själv har skrivit. Redan tidigt skrev han egna dikter och producerade till och med en diktsamling då han var 18-19 år.
– På förlaget sade de att det var bra dikter men att ingen köper poesi så de ville inte ge ut dem, säger han.

Finland nästa

Nästa berättelse om Dexter Olsson är redan under arbete och ska utkomma i år. Därefter är det meningen att Wiander ska ge ut två nya böcker per år fram till år 2024.
– Ska man göra något ska man göra det på riktigt. Jag vill lämna något efter mig, ett livsverk, säger han.
Under våren ska Wiander försöka lansera boken i Finland. Redan nu finns den i Kungsbokhandeln i Ekenäs, men han siktar in sig på andra städer också. Översättningar av boken finns också på drömlistan.
– Jag förhandlar med några agenter men boken är rätt okänd ännu, så det är svårt att få den översatt. Men speciellt i Norden tänker jag mig att det skulle fungera bra med översättningar.

ANDRA LÄSER