Förlorade närkamper och bristande energi – ny storförlust för handbollsherrarna

Tre matcher – tre klara förluster. Efter storförlusten hemma mot Schweiz var landslagstränaren Ola Lindgren ändå inte allt för besviken på själva resultaten.– Det är ju topplag vi möter i det här kvalet. Det jag däremot vill se är att vi inte ska tappa så mycket energi efter några bakslag, säger han.

Benjamin Helander gjorde Finlands tre första mål i matchen mot Schweiz.
11.03.2021 20:09 UPPDATERAD 11.03.2021 20:31
Finland saknade storstjärnan Nico Rönnberg och dessutom var också Oscar Kihlstedt, Miro Koljonen och Mikael Mäkelä också ur spel på grund av skada. Då Finland saknar fyra spelare ur öppningsformationen är det klart att det märks.
Men också med ovannämnda duo med i laget hade Schweiz, som spelade VM-slutspel i vintras, varit svårrubbat i torsdagens match i Vanda. Kapellmästaren Andy Schmid, en av världens bästa mittnior, höll stundtals lekstuga med det finländska försvaret och spelade in bollar till Alen Milosevic på linjen på löpande band. De finländska försvarsspelarna förlorade gång på gång kampen mot den fysiska och tunga linjespelaren som satte hela tio mål i matchen.
– Vi hade snackat vad de har att komma med inför matchen och visste att Schmid spelar in bollar till linjen. Ändå kommer de åt att göra just det rätt fritt, säger Anthony Hellakoski efter matchen.
Tränaren Lindgren säger att det syns att de finländska spelarna inte vana att möta spelare av den här kalibern och lag som är så samspelta.
– Det är bara att acceptera faktum att de är något nummer större och bättre än vi. Vi är för sent ute i de där situationerna med linjeinspelen och så har vi en del problem med målskyttet också De här matcherna är viktiga för oss att skaffa oss erfarenhet, säger Lindgren.
Inför matchen efterlyste Lindgren en bättre inställning än i matchen mot Danmark i höstas då det blev brakförlust för de blåvita herrarna. Efter förlusten mot Schweiz säger Lindgren att han är nöjd med spelarnas attityd men påpekade samtidigt att lagen kanske viker ner sig lite väl lätt.
– Vi tappar energi i vårt spel då de gör tre-fyra mål. Jag hade hoppats att vi har mer energi i vårt spel men det är klart att det inte är så lätt då självförtroendet sjunker. Kanske vi lite saknar den där fajten i vårt spel, säger han.
– Vi måste vara tuffare i vårt spel. Nu förlorar vi allt för många man mot man-kamper både i anfallet och i försvaret.
Lindgren hade också hoppats på att laget klarat av att hålla en bättre bredd i sitt ansfallsspel och kunnat utnyttja kantspelarna bättre.
– Det blir nu lite väl mittcentrerat. Vi måste ha bättre disciplin i anfallsspelet och hålla det brett. Vi har duktiga spelare på kanterna som också i dag gör bra i från sig då de får lägen, säger han.
Kantspelarna Benjamin Helander och Roni Syrjälä var lagets bästa målskyttar med tre fullträffar var. Lika många kom också Robin Granlund upp till i matchen.
– Jag tycker Robin gör det bra då han kommer in. Han hittar en del luckor och spelar starkt.
Den stora överraskningen i matchen var att Gusten Montonen fick spela på backposition. Finland har saknat en naturlig högernia i landslaget och kantspelaren Miro Koljonen har fått axla den rollen. Men då Koljonen saknades på grund av skada valde Lindgren att låta Montonen, till vardags kantspelare i Dicken, spela på niometer.
Att kliva in i en ny roll mot ett lag som nyligen spelat VM är ingen enkel uppgift men Montonen spelade fördomsfritt och vågade ta för sig.
– Jag tycker han gör det väldigt bra. Kanske han kan bli en niometersspelare om han lite växer till sig och får erfarenhet av att spela den här sortens matcher, säger Lindgren.
En annan som lyckades var Anthony Hellakoski då han fick chansen i andra halvlek. GrIFK-spelaren utnyttjade sin snabbhet, sina tempoväxlingar och sin blick för spelet då han ställde till med viss oreda i det annars så kompakta och strukturerade schweiziska försvaret.
– Jag tycker jag kom bra in i matchen. Kanske det var lite annorlunda för dem med mig på planen då jag är rätt kort, funderar han.
Hellakoski var ändå inte helt nöjd med matchen.
– Vi måste klara av att hålla deras linjespelare bättre i försvaret. Vi känner ju till att det kommer mycket inspelningar åt honom men ändå får vi inte tag på dem, säger han.
– Och framåt måste vi också vara mycket bättre. Då vi gick brett skapade v i mera ytor och det är något vi måste fortsätta göra.
Lagen möts på nytt på söndag, den gången i Schweiz.
– Då måste vi stå upp mot dem lite bättre än vi gjorde i dag och se till att de inte kan få så många inspelningar från Schmid till Milosevic, säger Lindgren.
– Och så måste vi ha mera energi i vårt spel. Vi måste tro på oss själva och känna att vi kan utmana den här sortens lag.

EM-kval

Finlands målskyttar: Benjamin Helander 3, Roni Syrjälä 3, Robin Granlund 3, Anthony Hellakoski 2, Teemu Tamminen 2, Fredrik Forss 1, Ian Martin 1, Max Granlund 1, Sebastian Säkkinen 1, Robin Sjöman 1, Gusten Montonen 1.

ANDRA LÄSER