Cykling och hav är hett i sommar

Sommarens turismsäsong började extra tidigt i år och är i full gång. Att åka på dagskryssning är populärt och i år går det att kombinera med en cykelsemester.

Turismen har kommit i gång bra i regionen och turismsäsongen började tidigare än vanligt i år. Det beror högst sannolikt på att maj månad var så pass varm och solig i år.

– Redan tidigt kom det husbilar och båtar till Hangö, även från utlandet, säger Tarja Kvarnström på Hangö turistbyrå.

Hon jobbar på turistbyrån i Hangö fjärde sommaren i rad och säger att det är samma saker som tidigare som folk kommer och frågar om. Främst vill turisterna veta om vilka restauranger det lönar sig att besöka och vad man ska se i staden.

– För dem som kommer till Hangö första gången brukar jag rekommendera att kolla in butikerna på gågatan och att besöka villaområdet, säger Kvarnström.

Det som är nytt för i år är Kustrutten för cyklister som går från Ekenäs längs kusten till Hangö och därifrån fotsätter vidare. Rutten är sammanlagt ungefär 200 kilometer lång och har lockat många cyklister. Även i Raseborg kommer turisterna till turistbyrån för att fråga om rutten och be om karta.

– Kustrutten har tagits emot bra här, cykelturismen håller definitivt på att växa, säger Ville Vuorelma på Raseborgs turistbyrå.

I Europa är cykelturismen ett stort fenomen och nu kommer trenden även till Norden. Genom att åka på kryssningar till exempel Russarö och Örö går det att upptäcka även skärgården på cykel.

Upptäck naturen

Vuorelma rekommenderar naturen runtom i Raseborg, speciellt för dem som besöker staden första gången men även ortsbor kan njuta av vacker natur och utsikt.

– Att besöka Dagmars källa är både vackert och intressant då stället har en spännande historia, säger Vuorelma.

Han rekommenderar även Västerby där man bland annat kan spela frisbeegolf i en vacker miljö. Under kryssningarna till bland annat Bengtskär kan man njuta av den finska skärgården. Både i Hangö och i Raseborg ordnas även båtutflykter bara för att titta på naturen.

– Till exempel vår sälsafari brukar vara lyckad och locka människor, säger Kvarnström.

Campingen blommar

Tack vare att det blir allt populärare att fira sin semester på cykel fylls även områdets campingar. Högsäsongen är i gång precis nu, men det har gått bra för både Ekenäs och Hangö camping redan tidigare på sommaren.

– Speciellt skolavslutningsveckoslutet i år var här mer människor här än vad det någonsin har varit under min tid, säger Tiina Wikstedt på Hangö camping.

Under det veckoslutet fylldes campingen av familjer med barn under skolåldern. Det varma och soliga vädret har gjort att många åker ut hit från större städer för att slippa hettan i staden. Trots att det varit mycket människor på området tar utrymmet inte slut i första hand.

– Campingen är tio hektar stor och ofta kommer det husbilar hit som inte fått plats i Ekenäs, säger Wikstedt.

De flesta som besöker campingarna kommer från olika håll i Finland men även människor från tysktalande länder dyker upp och självklart turister från grannlanden Ryssland och Sverige. Marja-Leena Kiviranta från Flen i Sverige kommer till campingen i Ekenäs ett par veckor varje sommar.

– Vi trivs väldigt bra här och har kommit hit så gott som varje år sedan 1977, säger Kiviranta.

Hon kommer ursprungligen från Jakobstad och hennes man Christer Gottberg är från Ekenäs men de har bott länge i Sverige. Under veckorna i Finland tar de det mest lugnt, simmar och njuter av värmen samt träffar Gottbergs släkt i Raseborg.

– Jag kan starkt rekommendera campingen, för två år sedan tog jag med min syster hit och även hon tyckte det var fantastiskt, säger Kiviranta.

Upplevelser via guidade turer

Runt om i regionen ordnas olika guidningar under sommaren. I Raseborg kan man till exempel bekanta sig med en kombinerad tur till Svartå slott och Raseborgs slott eller få veta mera om Fiskars historia.

– Varje vecka ordnar vi även guidningar i Gamla stan i Ekenäs, säger Vuorelma.

Turen tar ungefär en och en halv timme och går på både finska och svenska. Mari Kauhaniemi från Vanda och Marjukka Saarinen från Riihimäki är förväntansfulla inför guidningen.

– Även om vi har sommarställe på Skåldö och jag har rört mig mycket här finns det mycket jag inte känner till om staden, säger Kauhaniemi.