Cykeln för honom till andra sidan världen

Cykling Bertel Niemi hör till de bästa finländska cyklisterna i sin åldersklass, herrar 55. Nyligen tog han ett brons i de nordiska mästerskapen och följde upp det med ett par FM-medaljer. Härnäst väntar veteran-VM i Australien.

För Bertel Niemi resulterade helgens veteran-FM i två medaljer. Det blev ett brons på tempoloppet och ett silver i landsvägskörning.

– Det var en lyckad helg och under lördagens landsvägskörning, hade det funnits chanser till en guldmedalj. Segraren var endast sex sekunder snabbare än mig, säger Niemi.

Ett veckoslut tidigare hade han också deltagit i de nordiska mästerskapen och där blev resultatet en bronsmedalj. En för honom oväntad framgång.

– Det var kanske inte riktigt väntat, men samtidigt var medaljen en revansch för fjolåret. Då cyklade jag bort mig i en rondell.

Ny bekantskap

I nästa vecka åker Niemi i väg till Australien för att förbereda sig inför veteran-VM. Hans lopp är på lördag om två veckor och det är första gången han tävlar på ett världsmästerskap.

– Samtidigt blir det också lite av en semesterresa. Jag har aldrig tidigare varit i Perth, eller i Australien för den delen, säger Niemi.

I det här skedet har han inte några större förväntningar och det är dessutom svårt att ha några. Då loppen körs på olika banor varje år, är det så klart omöjligt att jämföra gamla tider med sina egna. Dessutom kan startfältet alltid variera och speciellt i år, då det kan bli en lång resa för vissa.

– För ett år sedan gick VM av stapeln i Danmark och då hade mina tider på tempolopp räckt till en plats bland de tio bästa. Men vart det räcker nu går inte att säga, det återstår att se, säger Niemi.

Niemi är nu Finlands enda deltagare i klassen.

– Jag har länge tänkt på att prova, men det har inte blivit av. Nu fick jag den här chansen och för ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att åka.

Mycket cykling

Under 1980-talet, höll Bertel Niemi på med cykling men sedan blev det en paus. För ungefär 15 år sedan, plockade han på nytt fram cykeln och efter det har det blivit mera och mera. Han bor i Karis, men jobbar i Horsbäck och det är inte en ovanlig syn att se honom komma farande in på gårdsplanen med sin cykel.

– På morgonen kommer jag nog raka vägen hit, så då blir det en kort tur på 13 kilometer. Men när arbetsdagen är över och jag skall cykla hem, blir det längre. Då kan jag ta vägen via Tenala eller någonting liknande.

Hur långt han cyklar på en vecka varierar, men en siffra kring 300 kilometer är nära sanningen.

– Orsaken till att jag började på nytt var att jag ville håll i gång med någonting. Sedan har det varit svårt att bara göra lite, så därför har det blivit desto mera cykling i stället.

Som motionsform har cykling växt sig allt större i regionen under de senaste åren. En orsak är förstås mängden tillgänglig landsväg det finna att använda sig av, men också att det finns andra utövare. Tröskeln är så klart alltid lägre om också någon annan delar intresset.

– I Ekenäs finns det olika grupper som åker i väg på sina turer och de har varit populära. Det är inte riktigt samma sak, men sedan har vi ju också Finska kompaniet som jag är med i, säger Niemi.

Finska kompaniet är en grupp cyklister som åker runt på tävlingar. Ett av deras mål är den klassiska Vätternrundan i Sverige, ett 300 kilometer långt lopp.

– Vi deltog också i år och klarade då av vår målsättning att komma i mål under åtta timmar. Tiden blev 7 timmar och 50 minuter.

Bättre och bättre

Niemi återvände alltså till cyklingen för att få en motionsform, men vad är det då som gör att sporten passar honom?

– Cykling är roligt och sliter inte lika mycket på kroppen som till exempel löpningen kan göra. Som sport har den alla fördelar förutom att träningspassen tar lång tid.

Med ett jobb vid sidan om, innebär det att det blir långa dagar. Men det är någonting man är tvungen att låta det göra om man som Niemi har tänkt klara sig på tävlingsnivå.

– I början deltog jag mest i olika motionslopp. Men i takt med att resultaten blev bättre, blev det också aktuellt med riktiga tävlingar.

Att resultaten har blivit bättre, är heller ingen överdrift. Sedan 2012 har Niemi vunnit fyra FM-guld. De flesta framgångarna har kommit på olika tempolopp och den tävlingsformen passar honom bäst.

– Den största orsaken är att jag har ganska mycket kraft, så det går undan. Dessutom startar man alltid ensam där, så är fallet inte på landsvägsloppen. Där startar alla på en gång, så det är viktigt att hänga med i klungan.

Tror på att hålla i gång

Efter VM återstår ännu en del av säsongen, innan förberedelserna kör i gång inför nästa. Niemi berättar att han mer eller mindre cyklar hela vintern, men också varierar träningen med skidåkning. Nästa säsong kommer det att ske en förändring, då han börjar tävla i H60-klassen. Klassen är en annan, men upplägget är detsamma.

Bertel Niemi kommer fortsätta tävla och har inga planer på att avsluta karriären.

– Jag tror på att hålla i gång kroppen, man mår helt enkelt bättre av det.