Curlinglandslaget får hjälp i OS från Karis

– Jag känner mig nästan som en medlem i laget. Nej, men skämt åsido – visst är det roligt om vi kan hjälpa det finländska laget.

Det säger formgivaren och Karisbon Petri Horttana som varit med om att framställa ett mätningsverktyg som det finländska curlinglaget kommer att använda i OS i Pyeongchang. Samtidigt hoppas företaget Angular Velocity – där Horttana arbetar – att det här skall öppna dörren för ännu större möjligheter.

– Tidigare har vi gjort en variant för bowling och det är klart att vi ser framåt också och hoppas på öppningar också inom andra idrottsgrenar, säger Petri Horttana.

I bowling är det en lasersensor som monteras mellan banorna och sedan förmedlar information i realtid om klotets rörelse. Men nu är det alltså curling som gäller och närmare bestämt det finländska paret i mixed, Tomi Rantamäki och Oona Kauste som nu har ett mätningsverktyg som är unikt, men också mycket hemligt.

– Jag får tyvärr inte säga så mycket, men det ger alltså information om alla stenars rörelser och det är klart att alla fördelar man bara kan hitta kan vara avgörande. Samtidigt är ju finländarna de enda som har tillgång till detta och det är klart att vi vill hålla det så hemligt som möjligt, säger Horttana.

Som en curlingsten

Horttana har nu varit kanske mest inkopplad på själva ställningen för instrumentet. Det har han planerat – formgivare som han är – och där finns också OS-ringarna på plats.

– Det kändes givet i sammanhanget. Ställningen är gjord av aluminium och lokalt framställd. Själva instrumentet är ungefär lika stort som en curlingsten, avslöjar Horttana.

Samtidigt är det troligt att väldigt få över huvud taget kommer att se instrumentet vid OS. Det får nämligen bara användas vid träning, vid själva tävlingen är det inte tillåtet med dylika hjälpmedel.

– I sig förändrar det dock ingenting, man vill ju göra det så snyggt som möjligt. Nu gjorde jag först en modell i trä som jag utgick ifrån, och i sig blev det inte så stora förändringar sedan.

Gedigen bakgrund

Samtidigt har Horttana en gedigen bakgrund inom formgivning. Grunden lades egentligen vid Fiskars där han arbetade under ledning av legenden Olavi Lindén.

– Han var min mentor och där var principen alltid "funktionen först, formen sedan". Den har jag sedan egentligen alltid följt i allt jag gjort, säger Horttana.

I fjol började Petri Horttana sedan arbeta vid Angular Velocity med Kristian Törnqvist som vd. Där satsar man nu stort på idrottsmarknaden.

– Det här kändes som rätt direkt för mig. Vi har ingen egentlig bas, utan jobbar där våra datorer finns.

Mångsidig

Men Horttana har också andra strängar på sin lyra. Han har också arbetat med teaterscenografi – i fjol hade han ansvaret för Connected vid Svenska Teatern och för Okänd Soldat i Lappvik.

– Och i år är det West Side Story vid Raseborgs Sommarteater som gäller. Det kreativa är nog det som alltid styrt mig.

Dit hör också sport. Det har han alltid varit intresserad av och visst kommer han att följa med OS också – åtminstone när en gren är på programmet.

– Jag har alltid tyckt om curling och nu blir det ju ännu mera intressant, framför allt när det finländska laget spelar. Också i övrigt ser jag gärna på OS, men sedan kommer också de praktiska begränsningarna emot. Dygnet borde ha litet flera timmar, säger Petri Horttana.

Profil

Namn: Petri Horttana.

Ålder: 42.

Bor: I Karis.

Familj: Frånskild med två barn.

Yrke: Formgivare, konstnär, scenograf.

Intresserad av: Allt vad som heter kultur och natur.

OS i curling, mixed:

Deltagare: Finland, Kina, Kanada, Korea, Schweiz, USA, Norge och ett lag från Ryssland.

Lagen spelar en enkel serie, de fyra bästa går till semifinal.

Medaljmatcherna spelas den 13 februari.

Turneringen avgörs i Gangneung Curling Centre.