Coronavirusfallen fortsätter att öka

Enligt fredagens uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd har sammanlagt 586 dödsfall med koppling till covid-19 rapporterats i Finland. Bild: Jeanette Östman/SPT

Institutet för hälsa och välfärd meddelar att 324 personer har smittats av coronaviruset under det senaste dygnet. Det är en ökning jämfört med i går.

På lördagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 324 nya fall av covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. De flesta nya fallen finns i Helsingfors (+76), Vanda (+60), Uleåborg (+33), Åbo (+22) och Esbo (+20).

Dagen innan, på fredagen, rapporterades 296 nya bekräftade fall. Enligt fredagens uppgifter har sammanlagt 586 dödsfall med koppling till covid-19 rapporterats i Finland. 176 personer vårdas på sjukhus och av dessa får 29 intensivvård. Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen är 58,8 i Finland.

Det har gjorts färre tester under jul- och nyårshelgen, och det finns en risk för att en del fall därför inte har upptäckts.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Mer läsning