Coronaviruset väcker folks vilja att hjälpa – i Facebookgrupper kan man erbjuda sin hjälp

I stället för att tänka på sig själv behöver vi hjälpas åt, anser Solveig Holmberg och skapade en Facebookgrupp på fredagen.

"Nu om någonsin måste vi hjälpa varandra. Har du någon i karantän som behöver mat? Sitter din granne ensam utan hjälp? Vi måste hålla ihop nu och hjälpa varandra. Du kanske behöver få mat hem och inte har någon egen som kan hjälpa dig. Vi samlas här och hjälper varandra!", skrev Ekenäsbon Solveig Holmberg när hon skapade Facebookgruppen "Raseborg hjälper varandra i coronatider" på fredagen.

Viljan att hjälpa fick henne att starta gruppen. Responsen var stor och över hennes förväntningar. I gruppen kan man både erbjuda och be om hjälp till exempel med matinköp.

– Vi reagerar alla olika. Vissa är rädda och får panik för att gå ut, säger hon.

– Det finns många äldre personer som är ensamma och behöver hjälp. Då kan vi vanliga människor hjälpa i ett läge som det här.

Vad tror du får folk att vilja hjälpa?

– Vi är alla i samma situation. Vi behöver hjälpa varandra för att klara det här. Om man är villig att hjälpa andra kanske man också får hjälp när man behöver den, säger hon.

Bland inläggen i Facebookgruppen finns det ett dokument som man kan skriva ut och till exempel hänga upp i trappuppgångar. På pappret kan sedan de som erbjuder hjälp skriva sitt namn och telefonnummer.

I flera inlägg i Facebookgruppen poängteras det att gruppens syfte är att erbjuda hjälp, inte att sprida information eller att dela information som kan skapa oro eller panik.

– Alla kan göra något för att hjälpa varandra i det här läget.

Mer läsning