Coronasamordningsgrupp föreslår evenemangsbegränsningar i Nyland

Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Orsaken till förslaget om nya evenemangsbegränsningar är det förvärrade epidemiläget och att sjukvårdens bärkraft äventyras.

Nylands regionala samordningsgrupp föreslår för regionförvaltningsverket att begränsningar för vissa evenemang införs.

Orsaken är det förvärrade epidemiläget och att sjukvårdens bärkraft äventyras.

Begränsningarna rör antalet deltagare för allsångsevenemang som ordnas inomhus och offentliga tillställningar som ordnas inomhus med ståplatser.

Samordningsgruppen föreslår att antalet deltagare ska begränsas till minst 50 procent av det normala. När det gäller ståplatser anser samordningsgruppen att en kraftigare begränsning kan vara motiverad.

Begränsningen ska gälla i en månad.

Covidintyg ett alternativ

Om regionförvaltningsverket fattar beslut om begränsningar kan evenemangsarrangörer befrias från begränsningarna om de inför covidintyg.

Jari Petäjä, ordförande för Nylands regionala samordningsgrupp och tf chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att samordningsgruppen hellre skulle ha sett mer omfattande restaurangbegränsningar.

"Men i avsaknad av skärpta restaurangbegränsningar anser vi att det är nödvändigt med begränsningar för evenemang i Nyland", säger Petäjä i ett pressmeddelande.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland beslutar om eventuella begränsningar nästa vecka, meddelar myndigheten på fredagen.