Cocks kom undan med blotta förskräckelsen mot BK-46

Det var nära. Linus Sjöman och BK-46 var mycket nära att besegra Cocks. Bild: Thomas Sundström

BK-46 var mycket nära att ta en bortaseger mot Cocks. Men med nio sekunder kvar att spela krossades Karislagets drömmar av Davor Basaric.

Cocks har länge varit överlägset i Finland men den här säsongen verkar det som att det åtminstone kan ske en förändring i enskilda matcher. Jämfört med de övriga ligakonkurrenterna spelar Cocks betydligt flera matcher och den här hösten har laget dessutom klarat sig bra i Champions League.

Med tanke på det är det inte helt omöjligt att fokuset kanske inte alltid är det bästa i ligan. För ett par omgångar sedan besegrades Cocks av Dicken och på onsdagen var BK nära att lyckas med samma bedrift. Men trots att BK flera gånger ledde matchen var det till slut Cocks som vann. Segermålet kom med nio sekunder kvar av matchen.

– Det är ett mycket besviket lag som sitter i omklädningsrummet. Vi för i princip hela matchen men vi blir paralyserade när vi märker att vi faktiskt har chans att vinna, säger BK:s tränare Mikael Källman.

Matchinledningen var jämn men det var BK som tog ledningen och i den sjätte minuten ledde gästerna med 6–4. Då fick Cocks fason på spelet och när det återstod 14 minuter av första halvleken tog laget ledningen med 10–9. Det sista ordet var ändå inte sagt och före halvleken var över hade BK återtagit ledningen.

Halvtidsresultatet var 16–13 men i början av andra halvleken kvitterade Cocks och gick även upp i en uddamålsledning. BK kvitterade, tog ledningen och rymde en aning. Med 13 minuter kvar av matchen ledde BK 25–21.

– Vi lyckades med det vi ville i försvaret och dessutom spelade Bogdan Klepa bra i målet, säger Källman.

Det svänger snabbt i handboll och Cocks kom tillbaka. Med en dryg minut kvar att spela kvitterade Viktor Kovalenko och med nio sekunder kvar gjorde Davor Basaric matchens sista mål. Cocks vann med 29–28.

– I slutet lyfte Cocks upp laget och vi gjorde några taktiska motdrag. Sedan tappade vi bollen och Cocks fick ett sista anfall. Det är sådant som händer, säger Källman.

Rönnberg fortsättningsvis ur spel

Källman säger att det var svårt för honom att veta var laget stod inför matchen. Det berodde framför allt på att BK har dragits med skador under säsongsinledningen och inte haft sitt bästa lag till förfogande.

– Till exempel har Oscar Kihlstedt varit borta länge och Robin Sjöman kom nyligen tillbaka. Dessutom saknade vi Andreas Rönnberg i dag och med tanke på allt det här var det svårt att veta. Men vi är på rätt väg och gör en fantastisk match även om vi är besvikna.

Källman säger också att Rönnberg ännu inte är på väg tillbaka till spelplanen.

– Han kommer inte att spela mot ÅIFK nästa onsdag. Förmodligen finns det inte ens en procents chans.

I Cocks var – som så många gånger tidigare – Teemu Tamminen i blickfånget före matchen ens hade börjat. Tidigare i dag meddelades det att Tamminen återvänder till landslaget, samma lag som han lämnade för några veckor sedan. Men Tamminen har ju aldrig varit den som låter sig påverkas av snack om honom och profilspelaren gjorde det han är bäst på: hjälpa sitt lag till seger. Tamminens målnota landade på nio fullträffar och med det var han matchens bästa målskytt.

Cocks– BK-46 29–28 (13–16)

BK-46: Sebastian Säkkinen 8, Oscar Kihlstedt 6, Linus Lindberg 4, Viktor Gruzinskii 3, Robin Sjöman 2, Victor Westerlund 2, Linus Sjöman 2, Alex Lignell 1