Chydenius bygger Villa Valio

Bygger nytt. Chyde har satt sin prägel på Högbergsgatan med flera stora projekt. Bild: Johanna Lindholm

Entreprenören Jan-Erik Chydenius utökar sitt imperium på Högbergsgatan. Efter ett nytt tomtförvärv vill han bygga bostadshuset Villa Valio.

Tomten som byggentreprenören Jan-Erik Chydenius - i Hangö känd som Chyde - nyligen köpt, ligger inkilad mellan hans övriga projekt på Högbergsgatan i närheten av Östra hamnen. – Vi har fört diskussioner om den här tomten i nästan fem år, men nu blev köpet av, säger han.

Tomten har gatunummer 12 och är granne med Fredshuset och granne med några andra av hans projekt: Villa Greta, Belinda, Villa Blåbär och senaste flervåningshuset Mau-mau, blivande Hangon majakka.

Anrik industritomt

För tillfället finns det ett gammalt hus på tomten och en stor gräsmatta och lite träd och buskar.

Tomten har en byggrätt på 940 kvadratmeter, och den planerar Chydenius utnyttja för att bygga Villa Valio:

– Valio är grundat 1904 på den här tomten, och fastigheten har en dramatisk historia, som slutade med att en tysk officer tände eld på huset, berättar Chydenius.

Exakta planer på hur huset skall se ut finns ännu inte till pappers.

Liksom motsvarande projekt kommer det dock att omfatta flera mindre lägenheter och gå i samma stil, med respekt till traditionen, omgivningen och moderna men energieffektiva lösningar. Delägaren Elina Seikku är ansvarig för att hitta en stil som passar ihop med de andra husen som företagarna byggt. När byggandet börjar, kan man följa projektet på www.chyde.fi.