Christoffer har lagt många skor på hyllan

Christoffer Malmbergs stora intresse är att samla på fotbollsskor. I dag omfattar samlingen drygt 100 par, bland annat har han lagt beslag på David Beckhams skor.

På den andra våningen i Christoffer Malmbergs hem möts man av en soffa, en tv och prydligt framplockade fotbollsskor.

– En dag hoppas jag ha ett rum där jag kunde ha skorna upphängda på väggarna, säger Malmberg.

I ett bredvidliggande rum finns det klädskåp och en säng. De är fyllda av fotbollsskor.

– Den här skon spelade David Beckham med i LA Galaxy. Det är inte så enkelt att hitta skor som de största stjärnorna har använt och vill man ha skor från Beckhams tid i England eller Spanien blir det genast mycket dyrare, säger Malmberg och visar upp en snygg Adidassko.

Ganska snabbt plockar han fram en sko som har tillverkats av Nike. Skorna pryds av de färger som oftast förknippas med Brasiliens landslag – gul och grön.

– Det här är Ronaldos sko. Han har visserligen inte spelat med den, men den tillverkades för honom med anledning av en välgörenhetsmatch.

Och bara för att klargöra, i det här fallet handlar det om Brasiliens Ronaldo. Inte dagens hårfixande portugisiska gnällspik.

Intresset ökade

Hur kommer det sig att Christoffer Malmberg har valt att fylla en stor del av sitt hem med fotbollsskor? Allting började efter en julafton som inte innehöll de skor som han hade önskat sig.

– Problemet var att jag ville ha förra årets modell, så skorna fanns inte längre kvar när mamma och pappa skulle köpa dem.

Det finns ändå inte en specifik tidpunkt när Malmberg har bestämt sig för att samla på skor. Han säger själv att intresset ökade stegvis.

– Efterhand började jag söka skor mera aktivt och i dag har jag ungefär 100 par skor. Vissa är sådana som jag har haft från början medan andra har bytts ut eller sålts. Däremot skulle jag inte säga att min samling har varit större än så här, antalet skor har alltid rört sig i de här trakterna.

Alla skor är inte sådana som professionella spelare har använt och det säger sig självt att det inte är enkelt att få tag på till exempel David Beckhams skor. Dessutom är det heller ingen hemlighet att skorna kostar och Malmberg berättar att de mest unika skorna är värda tusentals euro. Det hindrar honom ändå inte från att drömma om en speciell spelares skor.

– Zinedine Zidane har alltid varit en favorit och hans skor skulle jag gärna ha. Helst vill jag ha det par som han spelade med när han gjorde sitt volleymål mot Bayern Leverkusen i Champions League-finalen 2002.

Populär på sociala medier

En viktig del i Malmbergs samling är förstås det personliga intresset, men det är inte hela sanningen. Han delar också med sig av sin samling till andra människor och då främst via sociala medier. För tillfället har han till exempel över 200 000 följare på Instagram. Där publicerar han fotografier på de olika skorna och berättar någonting kort om dem.

– Intresset för mina skor har faktiskt blivit stort. Jag får meddelanden dagligen och det är nästan svårt att hinna läsa alla. De som är sakliga brukar jag svara på och i många fall kontaktar man mig för att köpa. Men också för att diskutera olika skotyper.

Malmberg har dessutom en blogg men erkänner att han har trappat ner på användandet av den.

– Det krävs ganska mycket för att driva en bra blogg. Det räcker inte endast med en bild och en kort text. Då är andra sociala medier bättre och just nu är det en tid sedan jag senast publicerade ett blogginlägg. Jag funderar allt mer på att skapa ett konto på Youtube för filmklipp brukar vara populära.

Skodjungel

Jämfört med tidigare så finns det betydligt mera fotbollsskor på dagens marknad än vad fallet var för tio år sedan. De olika företagen producerar massvis med skor och utnyttjar det faktum att de professionella fotbollsspelarna är globala kändisar. Också Malmberg har sett en tydlig förändring under den tid han har samlat på skorna.

– Redan en sådan grej som vilket material skorna tillverkas av har förändrats. När jag började var läderskor det vanliga medan det nu för tiden handlar om skor av syntetiskt material. Det finns också vävda skor men de har dykt upp på senare tid.

Någonting som också har förändrats är hållbarheten. Tidigare kunde man använda ett par skor en hel säsong och ändå inte slita ut dem fullständigt. I dag är situationen en annan.

– Spelar du regelbundet så slits skorna snabbt. I ett skede fanns det också ett par skor på marknaden där tillverkaren rekommenderade att man endast skulle spela match med dem. Dessutom lyftes det fram att skorna endast skulle hålla i ungefär tio matcher. Men de blev aldrig särskilt populära, säger Christoffer Malmberg.